Despre actiuni si ETF-uri fractionate disponibile la XTB

Introducere

Bine v-am gasit. Dupa cum am mentionat in unul din articolele precedente, actiunile fractionate sunt acum disponibile si la brokerul XTB. In acest articol voi intra putin mai in amanunt in acest subiect si vom vedea impreuna ce sunt actiunile fractionate, ce tipuri de produse pot fi “fractionate”, ce avantaje si dezavantaje avem daca le achizitionam si multe altele. Avand in vedere ca in portofoliul “Calator in Investitii” investesc prin intermediul XTB, mai jos voi prezenta mai detaliat informatiile pe care le gasim la acestia, din punct de vedere al actiunilor fractionate.

Ce sunt actiunile fractionate?

Actiunile fractionate ne permit sa investim in actiuni cu sume mici, oferind o flexibilitate mai mare. Spre exemplu, daca o actiune (sau un ETF), costa 1000 euro, putem lua o parte din aceasta, sa zicem ca luam 0.1 din aceasta cu 100 euro.

O actiune fractionata nu reprezinta un instrument financiar separat de o actiune intreaga (nu este un instrument derivat) – reprezinta o parte (o fractie) din acel intreg. Care este valoare minima a fractiei pe care o putem cumpara? Precizia actiunilor fractionate este de 2 zecimale: 0.01. Un tabel cu fractiunea minima pentru fiecare instrument in parte (actiune sau ETF) si daca este fractionat sau nu se poate consulta aici. De asemenea, valoarea minima a ordinului este de 10 EURO/USD.

Un alt aspect important al actiunilor fractionate este ca dividendele se calculeaza proportional cu actiunea detinuta.

De exemplu, daca avem 5.5 actiuni ale unei anumite companii si compania a luat decizia sa plateasca un dividend de 2 USD pentru fiecare actiune detinuta. In acest caz, suma dividendelor va fi 5.5 * 2 USD = 11 USD.

Avantajele actiunilor fractionate la XTB

  • Actiunile fractionate se pot transforma in actiuni cu detinere (la acumularea unei unitati intregi). Spre exemplu, daca luam o anumita companie ABC prin 4 tranzactii diferite de cate 0.25 si ajungem la o unitate intreaga (0.25 * 4), acea unitate se transforma in unitate cu detinere, devine un intreg si va oferi drepturi asociate cu detinerea acelor actiuni (de exemplu, dreptul de a participa la adunarea generala sau de a transfera actiunea la alt broker). Aceasta fuziune a actiunilor are loc o data pe zi si devii proprietarul lor de drept in doua zile lucratoare de la momentul achizitionarii unei “actiuni intregi”.
  • La detinerea unei cote fractionale, XTB va detine cota completa la care investitorul va avea drept ulterior
  • La XTB se poate investi si in fractii de ETF-uri, nu numai actiuni (lista cu ETF-urile si actiunile ce sunt fractionate poate fi gasita aici)
  • La momentul scrierii acestui articol, sunt disponibile 417 actiuni si 56 de ETF-uri fractionate. In viitorul apropiat aceste numere vor creste ( 875 actiuni si 127 ETF-uri).
  • Dividendele pe actiunile fractionate vor fi calculate automat de platforma
  • 0% comision la investitiile in actiunile si ETF-urile cu detinere (inclusiv cele fracționate), pentru un rulaj lunar de pana in 100 000 EUR. Pentru fiecare tranzactie realizata dupa depasirea plafonului de 100 000 EUR in interiorul unei luni, se aplica un comision de 0,2%, minim 10 EUR (Mai multe despre comisionul de 0%: https://www.xtb.com/ro/analize-de-piata/beneficiile-si-motivele-din-spatele-ofertei-0-comision ).
  • De asemenea, la XTB se poate completa formularul W-8BEN pentru evitarea dublei impozitari (mai multe informatii despre formularul W-8BEN)
  • Avand in vedere ca XTB este rezident fiscal in Romania, investitorii beneficiaza de cota de impozitare de 1%, respectiv 3% in functie de perioada detinerii activelor ( mai multe detalii despre noile impozite si taxe puteti gasi in video-ul de aici)

Limitarile actiunilor fractionate

  • Actiunile fractionate nu pot fi transferate
  • Nu poate fi exercitat dreptul de vot
  • Nu pot fi plasate ordine in asteptare

De asemenea, in documentul KID (Key Information Document) cu informatii cheie pentru instrumente fractionate, este mentionat urmatorul aspect:

“Acțiunile Fracționate aferente acțiunilor sunt deținute de XTB ca proprietate încredințată, așadar o astfel de investiție include un risc mai mare de pierdere parțială sau totală a capital investit, prin comparație cu investiția în acțiuni (întregi). Acțiunile individuale (întregi) deținute de XTB in temeiul mandatului acordat de catre Client sunt segregate de activele clienților XTB și de activele al căror proprietar este XTB. Cu toate acestea, reglementările aplicabile nu garantează excluderea Acțiunilor Fracționate aferente acțiunilor din patrimoniul supus falimentului XTB. Aceasta înseamnă că, în cazul falimentului, clienții XTB care au dreptul la Acțiuni Fracționate aferente acțiunilor nu vor fi considerați proprietari ai fracțiunilor corespunzătoare acțiunilor ((întregi) deținute de XTB în nume propriu. Ca urmare, drepturile deținătorilor de Acțiuni Fracționate aferente acțiunilor vor fi considerate o creanță împotriva patrimoniului supus falimentului XTB, sub rezerva condițiilor generale ale procedurii de faliment.”

⚠️ Aceste limite dispar, daca ajungem, prin cumpararea mai multor fractiuni, sa detinem o unitate intreaga.

Prezentare video

📌 Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Concluzii

Ca si concluzie, prin intermediul actiunilor fractionate putem avea o diversificare usoara si acces la mai multe instrumente la care poate inainte nu aveam acces daca suma per unitate actiune/ETF era foarte mare. In plus, daca aveam anumite strategii pe care nu reuseam sa le replicam din cauza faptului ca anumite unitati aveau un pret mare si poate asteptam mai multe luni pentru a achizitiona o unitate (eu am avut aceasta problema cand ordinul minim era de 100 EURO/USD, pe urma m-a ajutat faptul ca a devenit 10 EURO/USD), avem acum posibilitatea sa luam fractionar si sa putem urma strategia de investitii mai facil.

De asemenea, daca doriti sa studiati amanuntit KID (Key Information Document) despre actiunile fractionate, oferit de cei de la XTB, acesta poate fi gasit aici.

Voi ce parere aveti despre actiunile fractionate?

⚠️ Site-ul DigiEducatie nu este o recomandare de investitii si nu trebuie considerat ca atare. Materialele si informatiile continute in acest site sunt opinii personale ale administratorului site-ului si nu trebuie in niciun caz tratate ca sfaturi financiare si de investitii și nu trebuie sa treceti la decizii de investitii/financiare bazate exclusiv pe continutul acestui site – sunteti singurul responsabil pentru deciziile si actiunile de investitii luate de dumneavoastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.