Cuprins
Inceputul
Bine v-am gasit,
Asa cum am mentionat in ultimele luni, prin articole, ca voi reveni cu un articol si video legat de investitia (protectia) in energie, pe care am facut-o in acest an, am revenit cu detaliile despre aceasta investitie. Mentionez ca acest articol nu este sponsorizat, este strict experienta mea in legatura cu tot procesul de achizitie de energie electrica in parcuri fotovoltaice.
De mult timp urmaream sa am o protectie impotriva variatiei preturilor la energia electrica si voiam sa caut o solutie prin panourile solare. Avand in vedere ca stau la bloc, nu am putut sa montez panouri solare, asa ca am cautat alternative. Dupa indelungi cautari, am gasit pe cineva in piata ce pareau seriosi si cu potential. Am zis sa incerc, sa vedem ce iese. Discutiile le-am inceput pe la finalul lunii mai si dupa ce mi s-a raspuns la intrebarile pe care le-am avut, m-am decis sa investesc.
Ce platforma am folosit?
Platforma pe care o folosesc este https://energiepentrutoti.ro/ . Mi-am facut un cont si am inceput sa caut detalii acolo, in legatura cu proiectele disponibile si detaliile fiecarui proiect. Mi-am facut un calcul si initial am dorit sa iau ~ 2Kwp, dar in final, am ramas cu 1 Kwp investit.
Ce mi-a placut in primul rand la aceasta platforma a fost transparenta si comunicarea cu oamenii implicati in proiect. Mi-au raspuns la absolut tooate intrebarile (si am avut cateva 🙂 ).
In ce proiecte am investit?
Dupa cum am scris si mai sus, initial am vrut sa iau 2Kwp, cate 1 Kwp intr-un proiect. Plata nu am facut-o pe toata o data, ci etapizat in functie de stadiul proiectului. Astfel, am vrut sa ma distribui pe zone, cu cate 1 Kwp in fiecare zona.
Dupa o perioada de la semnare, la cel de-al doilea proiect, au intervenit niste extra costuri din punct de vedere al implementarii proiectului si mi s-a oferit alternativa sa mi se dea putere de productie in alt parc, sau sa mi se returneze banii. Pentru mine a picat bine, fiindca am avut o perioada in care mai aveam nevoie de ceva bani si am decis sa mi se returneze acesti bani (pe care i-am folosit de fapt sa achit etapa finala din primul proiect).
Astfel, am ramas cu investitia intr-un singur proiect SolarM 1 Constanta, cu 1 Kwp. ECITIM estima ca parcul se va deschide in data de 1.09.2023, dar acesta s-a deschis cu aproximativ 2 saptamani mai devreme, ceea ce a fost foarte ok pentru mine ca investitor, ca am putut sa urmaresc mai rapid cum are loc intregul proces de plata si sa vad cum puterea mea cumparata “produce”.
Din punct de vedere cost, avand in vedere ca nu am luat cantitate mare, nu am primit niciun discount (pentru cumparare putere productie mai mare, exista discounturi de 5-30%). Astfel, am luat 1Wp la ~ 8.8 RON (fara tva). Panourile in acest parc sunt de 545 Wp, si trebuie luat multiplu de 545Wp. Luand 2 panouri, rezulta ca am luat putere de productie de 1090 Wp.
Aceasta a fost productia pe luna august (imaginea este extrasa din platforma energiepentrutoti.ro).
Inainte sa scriu acest articol, am vrut sa am scursa si o perioada de o luna intreaga in care a functionat parcul pentru a putea oferi mai multe statistici in legatura cu rezultatele avute.
Asstfel, luna septembrie a aratat ca in imaginea de mai jos:
Rezultate
Pentru lunile ce au trecut, las mai jos o imagine cu sumele pe care le am in portofelul electronic (mentionez ca luna august nu a fost luna intreaga):
Inca nu am facut cerere sa primesc banii in contul bancar, voi reveni cu actualizari cand voi face si acest lucru si voi descrie acest proces.
Nu sunt sume fabuloase (nici nu am putere de productie mare), dar sunt venituri recurente si le consider si protectie impotriva fluctuatiei pretului la energie. In teorie, daca voi plati mai mult la factura la electricitate, ar trebui si prin aceasta investitie sa primesc mai mult, fiindca va creste pretul la energie si, prin urmare, am o oarecare balansare.
Avand in vedere ca randamentul oscileaza si in functie de pretul din PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare), dupa trecerea unui an de productie, voi face si un calcul efectiv al randamentului acestei investitii. Momentan, PZU arata cam asa:
Toate aceste informatii le avem in platforma si ne putem uita si la multe alte statistici.
Prezentare video
Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.
Concluzii
Acesta investitie (protectie) in energie am facut-o dupa ce m-am documentat ceva vreme inainte, pentru a gasi in piata o firma care imi ofera o transparenta si comunicare de care sa fiu multumit. Voi vedea cum vor mai decurge lucrurile, dar, momentan, sunt multumit de alegerea facuta.
Voi reveni cu actualizari constante ale acestei investitii si va voi tine la curent asupra evolutiei proiectelor.
Ce parere aveti de investia in parcuri fotovoltaice? A meritat?
Ne revedem la urmatorul articol. Pana atunci, spor in investitii si nu numai!
DigiEducatie