Retrospectiva anului 2022 si planuri pentru 2023

O mica introducere

Bine v-am gasit. Avand in vedere ca am lasat in urma anul 2022, voi face o evaluare a acestuia din punct de vedere al evolutiei portofoliului “Calator in investitii” precum si a altor planuri pe care le setasem la inceput de an.

Evolutie portofoliu “Calator in investitii” in 2022

Am inceput sa povestesc despre acest portofoliu in 2022, pe 19 ianuarie (toate detaliile despre inceputul calatoriei gasiti aici). Am vrut sa impartasesc parcursul meu in lumea investitiilor si ceea ce intampin pe parcurs prin intermediul articolelor si video-urilor lunare pe care le public despre acest portofoliu.

Pe parcursul intregului an, am reusit sa urmaresc strategia initiala pe care mi-am setat-o: sa investesc lunar, indiferent ce se intampla (toate detaliile despre strategia initiala gasiti aici si sheet-ul cu strategia poate fi accesata aici).

Investind prin intermediul XTB, m-au ajutat noile modificari ale acestora din anul 2022: XTB a redus de la 100 la 10 EUR/USD dimensiunea minimă a ordinului pentru acțiuni și ETFs. Astfel, pot sa replic si mai bine strategia mea si sa fiu mai apropiat de procentele alocate din strategie mea.

In graficele de mai jos voi prezenta evolutia portofoliului pe parcursul anului 2022.

In graficul de mai jos, se poate observa cum a evoluat profitul total pe parcursul intregului an.

De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa evolutia dividendelor primite de la ETF-urile cu distributie. Mentionez ca aceste dividende reprezinta dividendele totale de la luna la luna. Am inceput anul 2022 cu 11.97 euro ca si dividende primite si am incheiat anul cu 71.96 euro. Astfel, pe parcursul intregului an am incasat dividende in valoare de 59.99 euro.

Din punct de vedere al venitului lunar pe baza valorii portofoliului (puteti citi mai multe in articolul de inceput pentru a vedea cum am decis sa calculez acest venit lunar), am ajuns la un procent de 7.1% din primul “target” setat si anume de 300 euro/luna.

Economisire

La inceputul anului 2022 imi propusesem sa economisesc cel putin 40-50% din venituri. Dar, ca in viata, apar si lucruri neplanificate ☺️, si au mai aparut cheltuieli neprevazute. Astfel, rata de economisire, pe care am inceput sa o calculez din acest an, de cand am inceput sa si documentez calatoria in investitii, a fost in jurul valorii de 35%.

Rambursarile anticipate

Dupa cum povesteam si in articolul de aici, mi-am propus sa fac plati anticipate, dar putin diferit fata de metoda velocity banking. Ma voi folosi de banii din overdraft pentru a plati anticipat creditul ipotecar si voi folosi cardul de credit pentru a tine descoperitul de cont cat mai mic, dar nu voi plati folosind tot overdraftul o data, ci platesc lunar o anumita suma din el (ca un fel de plata anticipata, dar platita din overdraft).

Aici, nu am reusit sa ma tin lunar de platile anticipate: am avut cheltuieli neprevazute si am vrut sa imi refac fondul de siguranta. Pe parcursul intregului an, am reusit totusi cu platile anticipate sa “salvez” din dobanda o suma de aproximativ 18000 lei.

Site-ul digieducatie.ro si canalul de Youtube DigiEducatie

La inceputul anului 2022, am creat site-ul “digieducatie.ro”, in care am adugat cate un articol pentru toate video-urile ce le aveam pe Youtube: in mare, pana in acel moment, erau video-uri despre cum se pot utiliza anumite programe si diverse tutoriale despre completare formulare pentru ANAF si multe altele. Canalul de Youtube l-am pornit in 2020, in pandemie, pentru a incerca sa aduc ceva util celor ce aveau nevoie de astfel de informatii.

Pe parcurs, am inceput sa imi descriu si calatoria in investitii pe Youtube si sa scriu in paralel si articolele pe digieducatie.ro.

La inceputul anului, aveam in jur de 1900 subscribers pe Youtube. Am terminat anul cu aproximativ 3200 subscribers. Va multumesc inca o data ca urmariti canalul si de asemenea, le multumesc membrilor pentru sustinerea acestuia. Las mai jos cateva statistici in legatura cu evolutia canalului de Youtube pe parcursul anului 2022:

La inceput de an, nu am avut vreun obiectiv setat, in afara de numarul de subscribers: mi-am setat un numar de 3000+. Ma bucur sa vad ca am facut ~ 100.000 vizualizari. Nu aveam vreun anumit numar in gand, dar recunosc ca acest numar m-a surprins. Si asta, datorita celor ce urmaresc acest canal. Va multumesc inca o data!

Planuri pentru 2023

Ca si planuri pentru 2023, imi propun urmatoarele:

  • Pentru portofoliu public, “Calator in investitii”, sa ajung la un venit pasiv de aproximativ 15% din primul target setat si anume 300 euro / luna.
  • Rata de economisire sa fie in jur de 40-50%.
  • Sa reusesc sa mai fac plati anticipate cel putin la nivelul anului 2022.
  • Sa ajung la 5000 subscribers pe Youtube.
  • Sa fim sanatosi si voiosi

Sa ne reauzim cu bine la viitoarele articole/video-uri, sa aveti un an cum vi-l doriti. Va las pana data viitoare cu un citat:

  • “The best thing a human being can do is to help another human being know more.” – Charlie Munger

Prezentare video a articolului curent

📌 Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Daca ati gasit informatii utile, ce v-au ajutat, imi puteti face cinste cu o cafea aici: https://www.buymeacoffee.com/digieducatie sau aici: https://patreon.com/digieducatie sau puteti deveni membru al canalului de youtube DigiEducatie pentru a sustine munca depusa, apasand butonul de “Join” – avand si cateva beneficii extra in semn de multumire.

2 thoughts on “Retrospectiva anului 2022 si planuri pentru 2023

  1. vld

    Salut!
    Concret, ce anume intra in rata de economisire? Presupun ca ceea ce pui in fonduri de urgenta/siguranta + alte fonduri (vacanta/achizitii viitoare mai mari) + investitii. Dar se pot pune aici si ratele la credite? Ca si cand ai economisi pt o casa?

    Mersi

    Reply
    1. digieducatie Post author

      Salut si multumesc de intrebare. Eu pentru calculul ratei de economisire iau in calcul veniturile din care scad toate cheltuielile (inclusiv rata la creditul imobiliar). Cred ca e putin de dezbatut aici daca sa pui rata ca investitie sau nu, depinde ce vrei sa monitorizezi cu aceasta rata de economisire. De exemplu si daca faci o renovare, teoretic este tot o “investitie” in activul renovat, dar este totusi o cheltuiala. Eu cu aceasta rata vreau sa imi urmaresc cheltuielile si banii disponibili ramasi pentru economii/investitii/planuri de viitor, de aceea pun si rata creditului ca si “cheltuiala”. Eventual, daca vreau sa vad cat la suta din cheltuieli se duce pe rata/rate imobiliare, fac o coloana separata si monitorizez si astfel le tin separat. Spor la investit si nu numai!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.