Actualizare lunara portofoliu Bursa de Valori Bucuresti | Aprilie 2023 #calatorbvb

Noutati

Bine v-am gasit. Asa cum am mentionat si in articolul in care am decis sa public si strategia pe care o voi urma la Bursa de Valori Bucuresti cu portofoliul meu, revin cu actualizarile lunare pe acest portofoliu. Inainte sa incepem, sa facem un rezumat al lunii martie:

  • Bursa de Valori Bucuresti a avut o usoara scadere in luna martie (mai multe detalii aici)
  • Au fost lansate noi titluri de stat Fidelis (mai multe informatii gasiti aici)
  • In afara strategiei lunare pe care o urmez, am facut doua mutari noi pe portofoliu.
  • Detineam Transgaz de aproximativ 3-4 ani si am fost pe minus cu aceste actiuni mai mult timp (dar am mai luat dividende datorita faptului ca le detineam) si acum m-am hotarat sa le vand, avand in vedere ca au avut o crestere mare in ultimul an si am ajuns din nou usor pe plus cu acestea. Cu tot cu dividendele incasate, am iesit usor pe plus.
  • Tot in aceasta perioada, avand in vedere ca s-au lansat noi titluri de stat Fidelis, am decis sa subscriu la titlurile in euro, cu scadenta de 5 ani si dobanza anuala de 5,80% pentru a adauga fonduri pentru fondul meu de siguranta.

Evolutie portofoliu

In ultima luna, randamentul portofoliului a fost de -0.32% pe contul de RON si de -0.72% pe contul de euro (contul de euro consta in cateva obligatiuni de stat in euro si obligatiuni corporative. Acestea sunt pentru fondul de siguranta. Chiar daca se considera a fi riscante obligatiunile corporative, nu am expunere mare pe acestea si urmeaza sa expire in curand). Evolutia BET-ului pe ultima luna a fost de -0.55%. (nu reprezinta ultima luna calendaristica, ci ultima luna din momentul scrierii acestui articol).

Compozitia portofoliului din acest moment poate fi vazuta in poza de mai jos:

Dividende si cupoane

In luna martie, am primit un cupon in valoare de 3 euro, de la titluri de stat in euro. In imaginea de mai jos se poate observa evolutia dividendelor si cupoanelor de la inceput de an.

Totalul dividendelor si cupoanelor incasate in 2023: 45.8 RON

Ce achizitii am facut in aprilie

Asa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici (doresc sa incerc sa replic manual indicele BET si de suma ramasa iau unitati la ETF-ul ce replica indicele BET). De asemenea, dupa cum se poate observa si in strategie, am repartizat tranzactiile astfel incat sa am 2 pe luna pentru a nu face multe tranzactii mici, astfel optimizand comisionul per tranzactie.

Astfel, luna aceasta am achizitionat:

  • FP (Fondul Proprietatea)
  • SNP (OMV Petrom)

Prin urmare, in acest moment, pe baza achizitiilor din acest an, raportul activelor cumparate in acest an sunt ca in situatia de mai jos (in acest grafic iau in considerare doar achizitiile din strategie, nu si ce apare pe parcurs, cum a fost cazul acestei luni cu titlurile de stat Fidelis):

La final de an, doresc sa ajung la procentele ce sunt disponibile si in strategie si care sunt afisate si in imaginea de mai jos:

Prezentare video a portofoliului

Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Concluzii

Luna aceasta am urmat strategia de cumparare, facand insa ceva modificari pe actualul portofoliu, vanzand unele actiuni si cumparand titluri de stat Fidelis pentru fondul de siguranta. Ne reauzim luna viitoare.

Mentionez inca o data ca spreadsheet-ul cu strategia il puteti copia si schimba dupa nevoi, daca doriti sa il folositi. Puteti citi articolul de inceput sau puteti vedea video-ul aferent in care explic cum puteti modifica in functie de necesitati.

⚠️ Site-ul DigiEducatie nu este o recomandare de investitii si nu trebuie considerat ca atare. Materialele si informatiile continute in acest site sunt opinii personale ale administratorului site-ului si nu trebuie in niciun caz tratate ca sfaturi financiare si de investitii și nu trebuie sa treceti la decizii de investitii/financiare bazate exclusiv pe continutul acestui site – sunteti singurul responsabil pentru deciziile si actiunile de investitii luate de dumneavoastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.