Portofoliu la Bursa de Valori Bucuresti – Inceputul | #calatorbvb

Ce este #calatorbvb?

Bine v-am gasit. An nou, surprize noi :). Sper ca vor fi placute.

Am decis ca din acest an sa incep, pe langa portofoliul de “Calator in investitii”, sa impartasesc calatoria in investitii pe Bursa din Romania – Bursa de Valori Bucuresti. Chiar daca acest portofoliu este realizat cu cativa ani in urma, as dori sa public strategia pe care o abordez in legatura cu evolutia acestui portofoliu. Astfel, putem vedea pe parcursul anilor ce vor urma ce modificari am facut la acesta, cum va evolua, ce produse noi voi adauga in timp si multe altele. Detaliile portofoliului curent vor fi explicate mai jos, in sectiunea “Situatia curenta a portofoliului”.

🌱 Unul din scopurile acestui portofoliu este acela de a genera “venit pasiv” din dividende si cupoane, pe langa componenta de acumulare. Chiar daca sunt taxat pe dividendele generate, am decis sa ma si bucur de aceste dividende pe masura evolutiei portofoliului (practic, exista si o componenta “de distributie”, nu numai de acumulare). Am vrut sa existe un echilibru, sa ma si bucur pe parcurs de primirea acestor “cadouri” (dividende/cupoane).

➡️ Un alt lucru pe care as dori sa-l fac prin prezentarea acestui portofoliu este acela de a vorbi despre ceea ce am mai descoperit in legatura cu noile emisiuni de titluri de stat de exemplu, cu noi listari, noi modificari ce se intampla la BVB.

⚠️ Doresc sa mentionez ca ceea ce prezint in legatura cu acest portofoliu nu sunt recomandari, nu trebuie copiata aceasta strategie. Acesta strategie mi se potriveste mie si este adaptata la profilul meu de risc. Astfel, nu fac recomandari investitionale prin intermediul acestui portofoliu.

Strategia portofoliului

Strategia pe care mi-am setat-o ar avea 2 componente:

  • O componenta constanta: aceasta poate fi vazuta aici. Astfel, doresc sa ma tin lunar de aceasta strategie si sa fac achizitiile descrise acolo, cu mici modificari, daca va fi cazul, de la an la an. Spreadsheet-ul cu strategia este public, poate fi copiat si modificat in functie de nevoi. Mai multe detalii despre acesta vezi gasi in video-ul ce corespunde acestui articol, care este mai jos in sectiunea “Prezentarea video”.
  • O componenta dinamica, prin care voi mai achizitiona sau vinde in functie de caz. De exemplu, daca doresc sa adaug fonduri pentru fondul de siguranta, poate voi mai cumpara uneori titluri de stat sau alte active.

Situatia curenta a portofoliului

Am inceput sa investesc constant pe BVB de la finalul anului 2018, dupa ce am citit destul de multe articole si carti despre investitii. Voiam sa fie un portofoliu diversificat. Am incercat sa imi fac un plan de atunci, dar nu era foarte bine pus la punct si nu stiam exact ceea ce vreau. Am incercat sa ma tin de el, dar mai m-am abatut, nu l-am respectat 100%. In ultimul timp (ultimii 2 ani), am gasit “scopul” acestui portofoliu.

Randamentul acestuia din 18.12.2018 pana la momentul scrierii acestui articol (07.01.2023) (pentru contul de RON):

Am incercat sa ma axez pe companiile din indicele BET, fiindca am vrut sa am o lichiditate cat de cat buna.

In imaginea de mai jos se poate observa compozitia portofoliului:

Momentan, am o pondere destul de mare de titluri de stat. Am vrut sa iau pe parcurs din acestea fiindca am dorit sa imi fac si un “fond de siguranta” in acest portofoliu, fiindca dobanzile la depozite erau destul de mici si m-am gandit ca ar fi o idee ceva mai buna sa investesc in titluri de stat. Aici este putin de dezbatut, fiindca, avand in vedere ca au crescut dobanzile, titlurile de stat mai vechi au scazut si se tranzactioneaza mai jos ca valoarea lor nominala. Astfel, daca nu le tin pana la scadenta si vreau sa le scot, e posibil sa nu am randamentul asteptat. Dar, am si unele titluri de stat cu dobanda mai mare (luate anul trecut – 2022) si acelea au crescut.

De asemenea, un procent mare il reprezinta si investitia in ETF-ul “ETF BET Patria Tradeville” ce are ca obiectiv replicarea indicelui BET al Bursei de Valori Bucuresti: cuprinde cele mai lichide companii listate la BVB. Initial am inceput sa investesc doar in acest ETF, chiar daca stiam ca nu e un comision avantajos (fata de replicarea manuala a indicelui), dar voiam sa fie ceva simplu in care sa investesc recurent fara strategii complexe. Pe parcurs, mi-am dat seama ca as putea investi atat in acest ETF (care este cu acumulare – dividendele sunt reinvestite), o pondere mai mica din suma anuala totala, cat si in replicarea manuala a indicelui BET, pentru a ma bucura de dividendele oferite de companii direct in contul curent de la broker (chiar daca voi fi taxat pentru acestea si cand voi reinvesti). Astfel, mi-am creat strategia ce este descrisa si in sectiunea “Strategia portofoliului” si in “Prezentare video”.

De-a lungul timpului, pe acest portofoliu am detinut si obligatiuni corporative, ce au ajuns la scadenta. Mai am cateva in portofoliu, dar in perioada urmatoare nu mai intentionez sa iau. Voi vedea cum va mai evolua piata.

Prezentare video

📌 Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Concluzii

Cu aceste noi informatii expuse, voi incerca sa va tin la curent cu noile modificari pe acest portofoliu si cu noutatile de la Bursa de Valori de la Bucuresti.

Daca ati ajuns pana la final, va multumesc ca ati citit acest articol si sper ca informatiile pe care le prezint sa va ajute intr-un fel sau altul.

Daca ati gasit informatii utile, ce v-au ajutat, imi puteti face cinste cu o cafea aici: https://www.buymeacoffee.com/digieducatie sau aici: https://patreon.com/digieducatie sau puteti deveni membru al canalului de youtube DigiEducatie pentru a sustine munca depusa, apasand butonul de “Join” – avand si cateva beneficii extra in semn de multumire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.