Cuprins
Introducere
Bine v-am gasit,
Asa cum am obisnuit, revin cu actulizarea portofoliului pe bursa internationala “Calator in investitii”. Daca nu ati mai citit actualizarile de pana acum si cititi prima data un astfel de articol, in aceste actualizari lunare povestesc despre investitiile pe bursa internationala: mi-am definit o strategie si am incercat sa ma tin de aceasta, din anul 2021. Investesc prin intermediul XTB in acest portofoliu. Toate detaliile despre inceputurile acestui portofoliu le puteti citi aici.
De asemenea, daca ati mai urmarit actualizarile pe portofoliu sau strategia, am mentionat ca investesc si in ETC pe aur ( iShares Physical Gold ETC). Acesta a avut o evolutie interesanta de cand am pornit portofoliul si am tot luat, conform strategiei. Asta s-a datorat faptului ca metalele pretioase s-au tot apreciat in ultima vreme.
Astfel, am ajuns in cativa ani, la randamentul din imagine, de aproximativ 46%.
Daca va intereseaza acest subiect si doriti sa aflati mai multe informatii despre aur, precum:
- Cum a evoluat acesta in ultimii ani
- Cum influenteaza ratele de dobanda pretul aurului
- Evolutiile viitoare ale aurului si multe altele
Va las un link de unde puteti descarca un ebook cu informatiile de mai sus, daca vi se par utile.
In luna ce a trecut am avut parte de o usoara stagnare pe portofoliu, toate detaliile le voi aborda mai jos in acest articol.
Evolutie venit pasiv
Venitul pasiv a scazut usor in aceasta luna, deoarece am facut si prima vanzare pe acest portofoliu. Dupa cum am amintit in trecut, ma pregateam sa vand EUNA.DE (Global Aggregation Bond ETF) de ceva vreme. In sectiunea de achizitii din aceasta luna, voi detalia acest subiect.
Evolutie portofoliu
Portofoliul a “stagnat” fata de ultima actualizare de luna trecuta (o foarte usoara crestere pe aceasta, de fapt).
Randament YTD (year-to-date)
Randamentul YTD al portofoliului este de 16.8%. Vedem ce ne va aduce sfarsitul de an, dar voi incerca sa ma tin de strategie.
Ce am achizitionat in noiembrie
Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici.
Cum am mentionat in articolele trecute, ca intentionam sa vand pozitiile de EUNA DE (Global Aggregation Bond ETF), luna aceasta am facut acest lucru. Am “marcat” o pierdere de 18 euro, dar sunt impacat de decizia luata. De cand am inceput sa investesc (prima pozitie luata la EUNA.DE a fost pe 10.05.2021), am cam fost mereu in teritoriul negativ cu aceste detineri si am decis ca vreau sa realoc aceste pozitii spre celelalte active in care investesc.
Luna aceasta am achizitionat 6 active (am mai reusit sa iau o singura pozitie ramasa restanta din lunile trecute). Astfel, am achizionat:
- JPEE.UK ((iShares J.P. Morgan EM Bond UCITS ETF)
- EGLN.UK (iShares Physical Gold ETC)
- EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
- QDVE.DE (iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (Acc))
- SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))
- SPYW.DE (SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))
Situatia curenta vs strategia initiala
In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, pe baza produselor pe care le-am cumparat in lunile din anul 2024.
Prezentarea video a portofoliului
📌 Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.
Spor in toate,
DigiEducatie.