Actualizare lunara portofoliu Calator in Investitii (euro) | Aprilie 2023

Noutati

Bine v-am gasit. Asa cum ne-am obisnuit, voi prezenta situatia portofoliului: cum a evoluat acesta pana in acest moment si ce achizitii am facut in luna aprilie. Daca esti prima data pe acest site si nu ai citit despre inceputurile acestui portofoliu, o poti face aici. Inainte de a incepe, as dori sa vin cu cateva informatii noi (daca nu ati aflat deja) in legatura cu platforma XTB, pe care o folosesc pentru a investi prin intermediul acestui portofoliu:

  • XTB a lansat actiunile fractionate in Romania (mai multe detalii in articolul de aici)
  • Pentru mai multe informatii in legatura cu actiunile fractionate, puteti citi direct pe site-ul celor de la XTB, aici.
  • De asemenea, acestia vor sustine un webinar in care vor puncta toate aspectele in legatura cu actiunile fractionate la XTB. Daca doriti sa va inscrieti la acest webinar, gasiti link-ul aici, sau dand click pe imaginea de mai jos.

Evolutie venit pasiv

Venitul pasiv a crescut usor fata de cel de la ultima actualizare, datorita faptului ca am adaugat fonduri noi, dar si pentru ca am incasat dividende si o usoara crestere a valorii acestuia. Mentionez ca voi lua in calcul doar dividendele din anul curent in calcularea venitului pasiv. (daca ar fi sa iau dividendele pe ultimele 12 luni, rezultatul ar fi ceva mai mare, fiindca ar mai veni in jur de 4 euro / luna adaugati). Astfel, luna aceasta avem un venit estimativ lunar de 21.59 euro, comparativ cu 19.36 euro luna precedenta. In aceasta luna am incasat si dividende, mai multe detalii in sectiunea “Evolutie dividende”.

Evolutie portofoliu

Evolutie generala

Portofoliul a avut o usoara crestere de aproximativ 0.3% fata de ultima actualizare din martie. Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente. Mentionez ca nu reprezinta cresteri/scaderi lunare ale acestuia, ci evolutia lunara a portofoliului la o anumita data (ce procent reprezinta profitul/pierderea comparativ cu depunerile lunare la data specificata). G/L+d(%) reprezinta castigul/pierderea in procente la care se adauga si dividendele acumulate.

De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa si cum a evoluat profitul total de la luna la luna, de la inceputul portofoliului (cu dividendele incluse).

Evolutie ETF-uri

Cea mai buna evolutie in luna martie a avut-o iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (QDVE.DE), cu o creste de 7.5%. Scaderea cea mai mare am inregistrat-o pe IUSN.DE (iShares MSCI Wld Small Cap UCITS ETF ACC), cu o scadere de -4.4%.

Evolutie dividende

In luna martie, am primit dividende de la ETF-urile cu distributie in valoare de 18.16 euro. Aceasta suma este compusa din:

  • 13.65 euro de la ETF-ul SPYD.DE (S&P US Dividend Aristocrats ETF)
  • 4.51 euro de la ETF-ul SPYW.DE (S&P EURO Dividend Aristocrats ETF)

In graficul de mai jos se poate observa evolutia dividendelor totale primite de cand am inceput acest portofoliu. Astfel, de la inceputul portofoliului, am primit dividende in valoare de 90.12 euro.

Ce am achizitionat in aprilie

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici.

Astfel, in aceasta luna am achizitionat:

  • 1 x EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • 3 x IS3N.DE (iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (Acc))
  • 6 x QDVE.DE (iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (Acc))
  • 2 x SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))
  • 4 x SPYW.DE (SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))

Situatia curenta vs strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, pe baza produselor pe care le-am cumparat in primele patru luni din acest an.

Prezentarea video a portofoliului

Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Concluzii

Am reusit ca in luna martie si inceput de aprilie sa ma tin de strategie si sunt multumit de acest lucru. Nu am mai facut plati anticipate in acesta luna.

Daca doresti sa fii la curent cu ceea ce public pe site, te poti abona pentru a primi emailuri cu noile informatii de pe site in sectiunea de “abonare la articolele noi”.

Ne reauzim luna viitoare cu o noua actualizare. Pana atunci, spor in ceea ce faceti!

⚠️ Site-ul DigiEducatie nu este o recomandare de investitii si nu trebuie considerat ca atare. Materialele si informatiile continute in acest site sunt opinii personale ale administratorului site-ului si nu trebuie in niciun caz tratate ca sfaturi financiare si de investitii și nu trebuie sa treceti la decizii de investitii/financiare bazate exclusiv pe continutul acestui site – sunteti singurul responsabil pentru deciziile si actiunile de investitii luate de dumneavoastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.