Actualizare lunara portofoliu Calator in Investitii (euro) | Iulie 2023

Scurta introducere

Bine v-am gasit. A mai trecut o luna si asa cum v-am obisnuit, urmeaza un mic rezumat al evolutiei portofoliului Calator in investitii: cum a evoluat acesta in luna iunie si ce achizitii am facut in luna iulie. Daca esti prima data pe acest site si nu ai citit despre inceputurile acestui portofoliu, o poti face aici.

Un mic rezumat al lunii iunie:

  • Bursele internationale au fost pe crestere in luna iunie, S&P 500 inregistrand un avans de 5.4%.
  • Portofoliul a avut o usoara scadere fata de ultima actualizare din luna trecuta, dar am avut si o incasare de dividend in aceasta luna.
  • Daca nu ati aflat deja, doresc sa va spun ca incepand de luni, 17.07.2023, valoarea ordinului minim pentru ETF-uri, la XTB, scade de la 10 USD/EUR la 1 USD/EUR. Astfel, daca urmareati o strategie de replicare si doriti sa o faceti si mai precis, prin scaderea valorii ordinului minim se poate face acest lucru. Daca doriti sa va creati un cont de tranzactionare unde puteti investi cu 0% comision* (mai multe despre comisionul de 0%), sau sa va creati un cont demo, las aici un link de unde puteti face acest lucru.
  • Din punct de vedere al rambursarilor anticipate despre care mai scriam in actualizarile mele, nicio noutate aici, nu am mai facut momentan, voi vedea spre final de an, poate voi reusi sa fac.

Evolutie venit pasiv

Venitul pasiv a crescut fata de cel de la ultima actualizare, datorita faptului ca am adaugat fonduri noi, si datorita faptului ca am avut intrari de dividende in aceasta luna. Mentionez ca voi lua in calcul doar dividendele din anul curent in calcularea venitului pasiv. (daca ar fi sa iau dividendele pe ultimele 12 luni, rezultatul ar fi ceva mai mare, fiindca ar mai veni in jur de 4 euro / luna adaugati). Astfel, luna aceasta avem un venit estimativ lunar de 26.34 euro, comparativ cu 24.68 euro luna precedenta.

Evolutie portofoliu

Evolutie generala

Portofoliul a avut o usoara scadere de aproximativ -1.7% fata de ultima actualizare din iunie. Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente.

De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa si cum a evoluat profitul total de la luna la luna, de la inceputul portofoliului (cu dividendele incluse).

Evolutie ETF-uri

Cea mai buna evolutie in luna iunie a avut-o iShares Core MSCI World UCITS ETF (EUNL.DE), cu o crestere de 3.6%. Scaderea cea mai mare am inregistrat-o pe EGLN.UK (Gold ETC), cu o scadere de -5.2%.

Evolutie dividende

In luna iunie, am primit dividende de la ETF-urile cu distributie in valoare de 14.55 euro. Aceasta suma este compusa din:

  • 14.55 euro de la ETF-ul SPYD.DE (S&P US Dividend Aristocrats ETF)

In graficul de mai jos se poate observa evolutia dividendelor totale primite de cand am inceput acest portofoliu. Astfel, de la inceputul portofoliului, am primit dividende in valoare de 104.67 euro.

Ce am achizitionat in iulie

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici.

Astfel, luna aceasta am achizitionat:

  • 20 x EUNA.DE (iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF)
  • 1 x EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • 5 x QDVE.DE (iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (Acc))
  • 1 x SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))
  • 4 x SPYW.DE (SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))

Situatia curenta vs strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, pe baza produselor pe care le-am cumparat in primele sapte luni din acest an.

Prezentare video a portofoliului

Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Concluzii

Luna aceasta am urmat cu disciplina strategia de cumparare pe care am setat-o initial, chiar daca este sezonul vacantelor si banii de investitii pot zbura rapid in alte parti, m-am motivat sa urmez strategia si sa nu ma abat de la aceasta.

Va multumesc ca ati citit pana la final, ne auzim luna viitoare.

Daca doresti sa fii la curent cu ceea ce public pe site, te poti abona pentru a primi emailuri cu noile informatii de pe site in sectiunea de “abonare la articolele noi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.