Actualizare portofoliu Calator in Investitii (euro) | Decembrie 2022

Scurta introducere

Bine v-am gasit in ultima luna din anul 2022. Asa cum ne-am obisnuit anul acesta, voi prezenta situatia portofoliului: cum a evoluat acesta pana in acest moment si ce achizitii am facut in luna decembrie. Mai multe detalii despre inceputurile acestui portofoliu (Calator in Investitii) puteti gasi aici. Un mic rezumat, inainte sa incepem, al lunii noiembrie:

  • Am avut parte de cresteri usoare pe principalele burse (toate detaliile aici).
  • Pe portofoliu, am avut parte de o usoara crestere fata de luna trecuta

Estimare venit pasiv

Venitul pasiv a crescut usor fata de cel din luna precedenta, datorita faptului ca am adaugat noi fonduri. Astfel, luna aceasta avem un venit estimativ lunar de 20.91 euro, comparativ cu 20.16 euro luna precedenta.

Evolutie portofoliu

Evolutie generala

Portofoliul a avut o crestere de aproximativ 0.5% fata de ultima actualizare din luna precedenta.

Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente. Mentionez ca nu reprezinta cresteri/scaderi lunare ale acestuia, ci evolutia lunara a portofoliului la o anumita data (ce procent reprezinta profitul/pierderea comparativ cu depunerile lunare la data specificata). G/L+d(%) reprezinta castigul/pierderea in procente la care se adauga si dividendele acumulate.

De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa si cum a evoluat profitul total de la luna la luna, de la inceputul portofoliului (cu dividendele incluse).

Evolutie ETF-uri

Cea mai buna evolutie in luna noiembrie a avut-o iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (IS3N.DE), cu o crestere de 8.9%. Cresterea cea mai mica din ETF-urile/ETC-urile pe care le detin am inregistrat-o pe iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (QDVE.DE), de 0.1%.

Ce am achizitionat in decembrie

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici.

Astfel, in aceasta luna am achizitionat:

  • 1 x EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • 3 x IS3N.DE (iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (Acc))
  • 17 x IUSN.DE (iShares MSCI Wld Small Cap UCITS ETF ACC)
  • 1 x SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))
  • 5 x SPYW.DE (SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))

Situatia curenta vs strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, dupa primele 12 luni de investitii, pe baza produselor pe care le-am cumparat in acest an.

Prezentare video a portofoliului

📌 Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Concluzii

Pe parcursul intregului an, am continuat sa imi pastrez strategia initiala, investind constant si disciplinat. Doresc sa ma tin in continuare de aceasta strategie. Daca ati ajuns sa cititi pana la final acest articol, va multumesc. Ne reauzim luna viitoare. Sarbatori linistite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.