Cuprins
Cum fac transferuri de fonduri?
Salutare,
As dori sa povestim putin despre cum fac eu transferurile de fonduri spre conturile brokerilor de investitii. Ce variante am gasit si care ar fi costurile.
Daca mi-ati mai citit articolele, pe bursa internationala investesc prin intermediul XTB de aproape 5 ani. Astfel, dupa ce am testat o perioada platforma, am ajuns la 2 conturi: unul in EURO si unul in USD. Cel in EURO este cel specific pentru portofoliul public despre care vorbesc lunar, celalalt, in USD, este pentru actiuni individuale si ETF-uri mai targetate pe anumite sectoare.
Pe bursa din Romania, investesc prin intermediul Tradeville.
Cum fac transferurile?
Pentru bursa internationala, prin care investesc prin XTB
Contul in euro
Am folosit Revolut initial, facand transfer bancar, pe cand XTB aveau cont de ING (nu am mai testat, dar probabil aceasta metoda functioneaza si acum fara comisioane).
Ulterior (si asa fac in prezent), am facut transfer bancar euro din Unicredit, avand in vedere ca am un cont creat de black friday la ei si aveau oferte speciale, cu 0 comisioane de administrare pe viata si alte cateva beneficii. Astfel, aici nu am comision. De asemenea, fac transfer din lei in euro sau lei in usd in cont, fiindca au interval de “happy hour” in care poti transfera la cursul BNR – astfel, elimin comision de conversie valutara.
Din cate stiu, si Raiffeisen bank are un “smart hour” in care se pot face transferuri la cursul BNR (pentru euro, nu stiu daca au si pentru USD). Daca mai stiti si alte banci cu aceste “beneficii”, puteti lasa un comentariu, cu siguranta va fi de folos pentru toata lumea.
In XTB puteti alimenta si direct cu cardul, fiind insa un comision mic. Eu prefer sa astept putin pana la procesarea transferului bancar si sa beneficiez de comision 0 pentru transferuri. Dar, daca va gabiti sa cumparati rapid, e ok ca exista si alternativa alimentarii cu cardul.
Contul in USD
Alimentam tot din unicredit, pe cand XTB avea cont de USD la ING. Dupa ce au schimbat banca, avand in vedere ca transferul din unicredit era vazut ca o tranzactie internationala (cred ca se facea prin banca intermediara), mi-a ajuns cu 30$ mai putin in contul XTB decat trimisesem.
Astfel, am cautat alternative pentru a optimiza comisionul. Am ajuns la Revolut. Comisionul per tranzactie este de aprox 3$ (lista comisioanelor percepute pentru transferuri internationale o puteti gasi si aici https://www.revolut.com/en-RO/legal/international-payment-fees/ ).
O alta varianta de alimentare: se pot transfera fonduri intre conturi. De exemplu, daca alimentati contul de euro, puteti transfera euro in contul de dolari si invers, dar se va percepe un comision de conversie valutara (*cred* ca este de 0.5% si 0.8% in weekend – la momentul scrierii acestui articol, dar puteti consulta ultimele comisioane de la ei de pe site – https://www.xtb.com/ro/informatii-cont ).
Am mai auzit de o varianta, pe care as vrea sa o testez. Sa alimentez cardul Salt (am card de fondator – mai multe detalii gasiti in acest articol, in care am vorbit despre cardul Salt) si de acolo sa fac transfer catre XTB. Nu sunt 100% sigur ca nu voi fi taxat. In cazul in care voi incerca in viitor, voi reveni cu actualizari.
Pentru bursa din Romania
Pentru bursa din Romania, investesc prin Tradeville si am alimentat in LEI sau EURO.
In lei, fac transfer bancar intr-un cont pus la dispozitie de Tradeville. Cred ca exista acord de “instant pay” intre banci, fiindca intra foarte repede depunerile (in cateva minute).
In euro, la fel ca pe bursa internationala, folosesc contul de unicredit: fac transfer din lei in euro in cont, fiindca au interval de “happy hour” in care poti transfera la cursul BNR – astfel, elimin comision de conversie valutara (dupa cum am mentionat si mai sus in articol, si raiffeisen ar oferi acest “beneficiu” – smart hour) si dupa ce am schimbat lei in euro, transfer euro prin transfer bancar catre contul in EURO pus la dispozitie de Tradeville.
Cam acestea sunt “optimizarile” pe care am incercat sa le fac, in momentul in care fac transferuri spre conturile de investitii.
Daca stiti sau ati incercat alte variante, puteti lasa in rubrica de comentarii solutia voastra.
Prezentare video
📌 Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.
Va multumesc ca ati citit pana la final si sper ca aceste informatii v-au fost utile.
Spor in toate,
DigiEducatie.