Actualizare lunara portofoliu Bursa de Valori Bucuresti | August 2023 #calatorbvb

Scurt rezumat al lunii iulie

Bine v-am gasit. Asa cum am mentionat si in articolul in care am decis sa public strategia pe care o voi urma la Bursa de Valori Bucuresti cu portofoliul meu, revin cu actualizarile lunare pe acest portofoliu. Inainte de a incepe, sa facem un scurt rezumat al lunii iulie:

  • Bursa de valori Bucuresti a avut o crestere in luna iulie (mai multe detalii aici)
  • Am urmat strategia setata de la inceputul acestui portofoliu si sunt multumit de acest lucru.
  • In aceasta luna am primit dividende de la companii din BET si actiuni gratuite de la Banca Transilvania si au ajuns la scadenta unele obligatiuni corporative in RON

Evolutie portofoliu

In ultima luna, randamentul portofoliului a fost de 1.31% pe contul de RON si de 0.62% pe contul de euro (contul de euro consta in cateva obligatiuni de stat in euro si obligatiuni corporative. Acestea sunt pentru fondul de siguranta. Chiar daca se considera a fi riscante obligatiunile corporative, nu am expunere mare pe acestea si urmeaza sa expire in curand). Evolutia BET-ului pe ultima luna a fost de 3.35%. (nu reprezinta ultima luna calendaristica, ci ultima luna din momentul scrierii acestui articol)

Dividende si cupoane

In aceasta luna am primit dividende de la o companie din BET (SNG Romgaz) si actiuni gratuite de la Banca Transilvania. De asemenea, au ajuns la scadenta unele obligatiuni corporative in RON si am primit banii pe acestea in cont. Situatia dividendelor si cupoanelor incasate in acest an (nu am inclus actiunile gratuite primite):

Totalul dividendelor si cupoanelor incasate in 2023: ~1998 lei.

Ce achizitii am facut in august

Asa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici (doresc sa incerc sa replic manual indicele BET si de suma ramasa iau unitati la ETF-ul ce replica indicele BET). De asemenea, dupa cum se poate observa si in strategie, am repartizat tranzactiile astfel incat sa am 2 pe luna pentru a nu face multe tranzactii mici, astfel optimizand comisionul per tranzactie.

Astfel, luna aceasta am achizitionat:

  • SNP OMV Petrom
  • ETF-ul Patria Tradeville ce replica indicele BET

Prin urmare, in acest moment, pe baza achizitiilor din acest an, raportul activelor cumparate in acest an sunt ca in situatia de mai jos (in acest grafic iau in considerare doar achizitiile din strategie, nu si ce poate aparea pe parcurs):

Prezentare video a portofoliului

Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Utile

🕮 Daca sunteti interesati de modul in care puteti investi in marfuri, puteti descarca un ghid de aici. De asemenea, daca sunteti interesati de criptomonede, puteti gasi un ghid pentru incepatori aici.

Concluzii

Luna aceasta am urmat cu disciplina strategia de cumparare pe care am setat-o initial.

Am primit dividende interesante in luna iulie, nu la acelasi nivel ca cele din luna iunie, dar e foarte bine. Au fost si alte cateva “miscari” pe portofoliu, ajungand la scandenta cateva obligatiuni corporative si primind si actiuni gratuite de la Banca Transilvania.

Ne reauzim luna viitoare cu actualizarea. Pana atunci, spor in investitii si nu numai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.