Actualizare lunara portofoliu Calator in Investitii (euro) | August 2023

Bine v-am gasit. A mai trecut o luna si asa cum v-am obisnuit, urmeaza un mic rezumat al evolutiei portofoliului Calator in investitii: cum a evoluat acesta in luna iulie si ce achizitii am facut in luna august. Daca esti prima data pe acest site si nu ai citit despre inceputurile acestui portofoliu, o poti face aici.

Un mic rezumat al lunii iulie:

  • Bursele internationale au fost pe crestere in luna iulie, S&P 500 inregistrand un avans de 2.9%.
  • Portofoliul a avut o usoara crestere fata de ultima actualizare din luna trecuta.
  • Din punct de vedere al rambursarilor anticipate despre care mai scriam in actualizarile mele, nicio noutate aici, nu am mai facut momentan, voi vedea spre final de an, poate voi reusi sa fac.
  • In legatura cu investitiile in energie despre care am vorbit aici, va urma in curand o actualizare in legatura cu acestea.

Evolutie venit pasiv

Venitul pasiv a crescut fata de cel de la ultima actualizare, datorita faptului ca am adaugat fonduri noi, si datorita faptului ca portofoliul a crescut o data cu piata. Mentionez ca voi lua in calcul doar dividendele din anul curent in calcularea venitului pasiv. (daca ar fi sa iau dividendele pe ultimele 12 luni, rezultatul ar fi ceva mai mare, fiindca ar mai veni in jur de 4 euro / luna adaugati). Astfel, luna aceasta avem un venit estimativ lunar de 27.40 euro, comparativ cu 26.34 euro luna precedenta.

Evolutie portofoliu

Evolutie generala

Portofoliul a avut o usoara crestere de aproximativ 1.5% fata de ultima actualizare din iulie. Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente.

De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa si cum a evoluat profitul total de la luna la luna, de la inceputul portofoliului (cu dividendele incluse).

Evolutie ETF-uri

Cea mai buna evolutie in luna iulie a avut-o IS3N.DE (iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (Acc)), cu o crestere de 4.2%. Scaderea cea mai mare am inregistrat-o pe EUNA.DE (iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF), cu o scadere de -0.04%.

Ce am achizitionat in august

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici.

Astfel, luna aceasta am achizitionat:

  • 20 x EUNA.DE (iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF)
  • 1 x EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • 3 x IS3N.DE (iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (Acc))
  • 5 x QDVE.DE (iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (Acc))
  • 1 x SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))

Situatia curenta vs strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, pe baza produselor pe care le-am cumparat in primele opt luni din acest an.

Prezentare video a portofoliului

Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Utile

🕮 Daca sunteti interesati de modul in care puteti investi in marfuri, puteti descarca un ghid de aici. De asemenea, daca sunteti interesati de criptomonede, puteti gasi un ghid pentru incepatori aici.

Concluzii

Luna aceasta am urmat cu disciplina strategia de cumparare pe care am setat-o initial, chiar daca este sezonul vacantelor si banii de investitii pot “zbura” rapid in alte parti, m-am motivat sa urmez strategia si sa nu ma abat de la aceasta. Cu toate acestea, am ramas putin in urma cu rambursarile anticipate pe care am vrut sa le fac luna de luna. Dar, poate voi reusi ca la final de an sa rambursez o suma mai mare. Vom vedea.

Va multumesc ca ati citit pana la final, ne auzim luna viitoare.

Daca doresti sa fii la curent cu ceea ce public pe site, te poti abona pentru a primi emailuri cu noile informatii de pe site in sectiunea de “abonare la articolele noi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.