Actualizare lunara portofoliu Bursa de Valori Bucuresti | Iunie 2023 #calatorbvb

Scurt rezumat al lunii mai

Bine v-am gasit. Asa cum am mentionat si in articolul in care am decis sa public strategia pe care o voi urma la Bursa de Valori Bucuresti cu portofoliul meu, revin cu actualizarile lunare pe acest portofoliu. Inainte de a incepe, sa facem un scurt rezumat al lunii mai:

  • Bursa de valori Bucuresti a avut o usoara scadere in luna mai (mai multe detalii aici)
  • Am urmat strategia setata de la inceputul acestui portofoliu si sunt multumit de acest lucru.
  • In lunile urmatoare, va urma plata dividendelor pentru principalele companii din indicele BET. Voi actualiza in sectiunea “Dividende si cupoane” ce voi primi de la acestea.
  • Am decis sa investesc in “energie” – mai multe detalii in sectiunea “Ce achizitii am facut in iunie” (si probabil va urma si un articol si video mai detaliat in viitor)

Evolutie portofoliu

In ultima luna, randamentul portofoliului a fost de 3.1% pe contul de RON si de 0.4% pe contul de euro (contul de euro consta in cateva obligatiuni de stat in euro si obligatiuni corporative. Acestea sunt pentru fondul de siguranta. Chiar daca se considera a fi riscante obligatiunile corporative, nu am expunere mare pe acestea si urmeaza sa expire in curand). Evolutia BET-ului pe ultima luna a fost de 0.57%. (nu reprezinta ultima luna calendaristica, ci ultima luna din momentul scrierii acestui articol).

Dividende si cupoane

In luna mai, am primit un cupon in valoare de 11.5 RON, de la o obligatiune corporativa. In imaginea de mai jos se poate observa evolutia dividendelor si cupoanelor de la inceput de an. Pe luna iunie vor urma cateva dividende interesante :).

Totalul dividendelor si cupoanelor incasate in 2023: 76.9 RON

Ce achizitii am facut in iunie

Achizitii BVB

Asa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici (doresc sa incerc sa replic manual indicele BET si de suma ramasa iau unitati la ETF-ul ce replica indicele BET). De asemenea, dupa cum se poate observa si in strategie, am repartizat tranzactiile astfel incat sa am 2 pe luna pentru a nu face multe tranzactii mici, astfel optimizand comisionul per tranzactie.

Astfel, luna aceasta am achizitionat:

  • SNP OMV Petrom
  • BRD

Prin urmare, in acest moment, pe baza achizitiilor din acest an, raportul activelor cumparate in acest an sunt ca in situatia de mai jos (in acest grafic iau in considerare doar achizitiile din strategie, nu si ce poate aparea pe parcurs):

La final de an, doresc sa ajung la procentele ce sunt disponibile si in strategie si care sunt afisate si in imaginea de mai jos:

Achizitie “energie”

Pe parcursul anului trecut si inceputul acestui an, m-am tot interesat ce posibiltati as avea sa investesc in parcuri fotovoltaice, avand in vedere ca locuiesc la bloc si nu pot monta pe bloc panouri fotovoltaice. Voiam sa investesc mai mult ca o asigurare ca, in cazul in care preturile la energia electrica vor mai creste si voi plati mai mult la facturi, sa am un “venit pasiv” din investitie corelat cu cresterea preturilor, astfel incat, per total sa se balanseze plata cu venitul.

Astfel, in luna mai m-am decis sa fac acest pas, rezervand “loc” in 2 parcuri fotovoltaice, unde pot cumpara “putere de productie”, incepand de la cumpararea unui singur panou fotovoltaic (mi-a placut ca am avut posibilitate sa cumpar atat de granular). Mi-am facut cateva calcule, sa vad cam de cate panouri as avea nevoie pentru a-mi acoperi consumul necesar si mi-am mai adaugat putere extra, pentru a avea si o anumita marja, pentru moment. Voi vedea cum evolueaza si pe urma poate voi mai lua si pentru a genera venituri pasive.

In momentul in care voi definitiva tot procesul, voi reveni cu actualizari in legatura cu aceasta investitie (mai mult o asigurare mai degraba).

Ce parere aveti in legatura cu decizia pe care am luat-o?

Prezentare video a portofoliului

Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Concluzii

Luna aceasta am urmat cu disciplina strategia de cumparare pe care am setat-o initial. Dupa cum am spus si in actualizarea trecuta, poate parea monton si plictisitor sa urmezi o strategie, dar sunt foarte bucuros ca reusesc sa ma tin de aceasta avand in vedere ca in viata pot aparea atat de multe neprevazute.

Pe langa strategia constanta pe care am urmat-o, am “rezervat” si putere de productie energie electrica, mai mult ca o asigurare in cazul in care preturile la energie vor creste. Puteti lasa in rubrica comentarii opinia voastra in legatura cu acesta “investitie”. Ne reauzim luna viitoare.

Spor!

⚠️ Site-ul DigiEducatie nu este o recomandare de investitii si nu trebuie considerat ca atare. Materialele si informatiile continute in acest site sunt opinii personale ale administratorului site-ului si nu trebuie in niciun caz tratate ca sfaturi financiare si de investitii și nu trebuie sa treceti la decizii de investitii/financiare bazate exclusiv pe continutul acestui site – sunteti singurul responsabil pentru deciziile si actiunile de investitii luate de dumneavoastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.