Actualizare lunara portofoliu Calator in Investitii (euro) | Iunie 2023

Scurta introducere

Bine v-am gasit. A mai trecut o luna si asa cum v-am obisnuit, urmeaza un mic rezumat al evolutiei portofoliului Calator in investitii: cum a evoluat acesta in luna mai si ce achizitii am facut in luna iunie. Daca esti prima data pe acest site si nu ai citit despre inceputurile acestui portofoliu, o poti face aici.

Un mic rezumat al lunii mai:

  • Bursele internationale au fost pe crestere in luna mai (mai multe detalii aici)
  • Portofoliul a avut o evolutie interesanta luna aceasta, veti descoperi toate detaliile mai jos
  • Din punct de vedere al rambursarilor anticipate despre care mai scriam in actualizarile mele, nu am mai facut momentan, voi vedea spre final de an, poate voi reusi sa fac.

Evolutie venit pasiv

Venitul pasiv a crescut fata de cel de la ultima actualizare, datorita faptului ca am adaugat fonduri noi, si datorita unei cresteri a valorii portofoliului. Mentionez ca voi lua in calcul doar dividendele din anul curent in calcularea venitului pasiv. (daca ar fi sa iau dividendele pe ultimele 12 luni, rezultatul ar fi ceva mai mare, fiindca ar mai veni in jur de 4 euro / luna adaugati). Astfel, luna aceasta avem un venit estimativ lunar de 24.68 euro, comparativ cu 22.6 euro luna precedenta.

Evolutie portofoliu

Evolutie generala

Portofoliul a avut o usoara crestere de aproximativ 4.2% fata de ultima actualizare din mai. Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente. Mentionez ca nu reprezinta cresteri/scaderi lunare ale acestuia, ci evolutia lunara a portofoliului la o anumita data (ce procent reprezinta profitul/pierderea comparativ cu depunerile lunare la data specificata). G/L+d(%) reprezinta castigul/pierderea in procente la care se adauga si dividendele acumulate.

De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa si cum a evoluat profitul total de la luna la luna, de la inceputul portofoliului (cu dividendele incluse). Dupa cum se observa si in graficul de mai jos, acesta a inceput sa aiba o crestere frumoasa in ultima vreme. Avem cel mai mare profit de la inceputul acestuia.

Evolutie ETF-uri

Cea mai buna evolutie in luna martie a avut-o iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (QDVE.DE), cu o creste de 14.8% (!). Scaderea cea mai mare am inregistrat-o pe SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist)), cu o scadere de -3.3%.

Ce am achizitionat in iunie

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici.

Astfel, luna aceasta am achizitionat:

  • 22 x JPEE.UK ((iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF)
  • 1 x EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • 3 x IS3N.DE (iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (Acc))
  • 15 x IUSN.DE (iShares MSCI Wld Small Cap UCITS ETF ACC)
  • 1 x SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))

Situatia curenta vs strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, pe baza produselor pe care le-am cumparat in primele sase luni din acest an.

Prezentare video a portofoliului

Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Concluzii

Luna aceasta am urmat cu disciplina strategia de cumparare pe care am setat-o initial. Am ramas putin surprins de cresterile din ultima vreme, mai ales ca nu mai deschisesem portofoliul de ceva vreme. Astfel, in aceasta luna (la momentul scrierii acestui articol) am avut practic cea mai mare crestere a portofoliului de cand l-am creat – mai ales ca am avut parte de ceva provocari cu acesta, avand in vedre fluctuatiile din piata din ultimii ani.

Va multumesc ca ati citit pana la final, ne auzim luna viitoare.

Daca doresti sa fii la curent cu ceea ce public pe site, te poti abona pentru a primi emailuri cu noile informatii de pe site in sectiunea de “abonare la articolele noi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.