Actualizare lunara portofoliu Bursa de Valori Bucuresti | Noiembrie 2023 #calatorbvb

Scurt rezumat al lunii octombrie

Bine v-am gasit. Asa cum am mentionat si in articolul in care am decis sa public strategia pe care o voi urma la Bursa de Valori Bucuresti cu portofoliul meu, revin cu actualizarile lunare pe acest portofoliu. Inainte de a incepe, sa facem un scurt rezumat al lunii septembrie:

  • Bursa de la Bucuresti a avut parte de o usoara scadere in luna octombrie
  • O noutate de la XTB: platesc dobanda pentru fondurile neinvestite aflate in contul de investitii. Aceste dobanzi sunt platite in primele 5 zile lucratoare de la inceputul lunii urmatoare, conform ghidului de pe site. Toate informatiile in legatura cu aceasta facilitate le puteti gasi aici.

Evolutie portofoliu

In ultima luna, randamentul portofoliului a fost de 5% pe contul de RON si de 0.1% pe contul de euro (contul de euro consta in cateva obligatiuni de stat in euro si obligatiuni corporative. Acestea sunt pentru fondul de siguranta. Chiar daca se considera a fi riscante obligatiunile corporative, nu am expunere mare pe acestea si urmeaza sa expire in curand). Evolutia BET-ului pe ultima luna a fost de 3.95%. (nu reprezinta ultima luna calendaristica, ci ultima luna din momentul scrierii acestui articol).

Dividende si cupoane

In acesta luna am primit dividende de la SNP (Omv Petrom), o plata cupon de la titluri de stat in ron si o plata de cupon de la o obligatiune corporativa in euro. Situatia dividendelor si cupoanelor incasate in acest an (nu am inclus actiunile gratuite primite):

Totalul dividendelor si cupoanelor incasate in 2023: ~ 7448 lei.

Ce achizitii am facut in luna octombrie

Asa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici (doresc sa incerc sa replic manual indicele BET si de suma ramasa iau unitati la ETF-ul ce replica indicele BET). De asemenea, dupa cum se poate observa si in strategie, am repartizat tranzactiile astfel incat sa am 2 pe luna pentru a nu face multe tranzactii mici, astfel optimizand comisionul per tranzactie.

Fata de luna octombrie cand am facut cateva rebalansari pe portofoliu datorita faptului ca Hidroelectrica ocupa un procent mare din indicele BET, in acesta luna nu am mai umblat la strategie si nu mai intentionez sa o fac o perioada buna de timp.

Astfel, luna aceasta am achizitionat:

  • TLV (Banca Transilvania)
  • SNN (Nuclearelectrica)

Prin urmare, in acest moment, pe baza achizitiilor din acest an, raportul activelor cumparate in acest an sunt ca in situatia de mai jos (in acest grafic iau in considerare doar achizitiile din strategie, nu si ce poate aparea pe parcurs):

Prezentare video a portofoliului

Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Utile

  • 🕮 Cei de la XTB au pus la dispozitie un material educativ: minicurs de indici bursieri – primii pasi in investitii in care puteti afla cele mai importante aspecte ale tranzactionarii la bursa si despre cum putem tranzactiona anumiti indici. Daca sunteti interesati, aflati mai multe detalii apasand pe imaginea de mai jos sau pe link-ul din aceasta descriere. (mentionez ca webinarele corespondente nivelurilor 2,3 si 4 sunt disponibile în platforma xStation5).
  • Daca sunteti interesati de modul in care puteti investi in marfuri, puteti descarca un ghid de aici. De asemenea, daca sunteti interesati de criptomonede, puteti gasi un ghid pentru incepatori aici.

Concluzii

Luna aceasta am urmat cu disciplina strategia de cumparare pe care am setat-o initial si pe care am ajustat-o putin luna trecuta, ca urmare a modificarii indicelui BET din acest an, datorita listarii Hidroelectrica.

Ne reauzim luna viitoare cu ultima actualizare din acest an. Parca a trecut foarte repede anul, voua nu vi s-a parut?

Sport in toate, DigiEducatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.