Actualizare lunara portofoliu Calator in Investitii (euro) | Noiembrie 2023

Scurta introducere

Bine v-am gasit. A mai trecut o luna si asa cum v-am obisnuit, urmeaza un mic rezumat al evolutiei portofoliului Calator in investitii. Daca esti prima data pe acest site si nu ai citit despre inceputurile acestui portofoliu, o poti face aici.

Inainte sa vedem cum a evoluat portofoliul, as dori sa va mai comunic ca  cei de la XTB platesc dobanda pentru fondurile neinvestite aflate in contul de investitii. Aceste dobanzi sunt platite in primele 5 zile lucratoare de la inceputul lunii urmatoare, conform ghidului de pe site. Toate informatiile in legatura cu aceasta facilitate le gasiti aici. Conform datelor de la momentul scrierii acestui articol, in primele 90 de zile de la încheierea acordului pentru deschiderea contului XTB, dobanda va fi de 3.8% / an in EURO si 5% / an in USD.

Evolutie venit pasiv

Venitul pasiv a crescut fata de cel de la ultima actualizare, datorita faptului ca am adaugat fonduri noi, si datorita faptului ca in luna octombrie am avut o oarecare crestere pe portofoliu. Astfel, luna aceasta avem un venit estimativ lunar de 34.83 euro, comparativ cu 33.59 euro luna precedenta.

Evolutie portofoliu

Portofoliul a avut o usoara crestere de aproximativ 1.28% fata de ultima actualizare din octombrie. Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente.

De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa si cum a evoluat profitul total de la luna la luna, de la inceputul portofoliului (cu dividendele incluse).

Ce am achizitionat in noiembrie

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici.

Astfel, luna aceasta am achizitionat:

  • EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • JPEE.UK ((iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF)
  • QDVE.DE (iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (Acc))
  • SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))
  • EGLN.UK (iShares Physical Gold ETC)

Situatia curenta vs strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, pe baza produselor pe care le-am cumparat in primele 11 luni din acest an.

Prezentare video a portofoliului

Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Utile

  • 🕮 Cei de la XTB au pus la dispozitie un material educativ: minicurs de indici bursieri – primii pasi in investitii in care puteti afla cele mai importante aspecte ale tranzactionarii la bursa si despre cum putem tranzactiona anumiti indici. (mentionez ca webinarele corespondente nivelurilor 2,3 si 4 sunt disponibile în platforma xStation5).
  • Daca sunteti interesati de modul in care puteti investi in marfuri, puteti descarca un ghid de aici. De asemenea, daca sunteti interesati de criptomonede, puteti gasi un ghid pentru incepatori aici.

Concluzii

Luna aceasta am urmat cu disciplina strategia de cumparare pe care am setat-o initial.

In legatura cu actualizarile cu rambursarile anticipate despre care mai povesteam, voi reveni la final de an cu o actualizare in legatura cu acestea.

Toate aceste actualizari: ale portofoliilor, ale evolutiei acestora, ale rambursarilor, incerc sa le fac si sa ma tin de ele, pentru a putea observa evolutia de-a lungul anilor si pentru a transmite si celor care urmaresc materialele create ca se pot ajunge la rezultate frumoase cu o strategie si cu disciplina si astfel, poate ajungem din ce in ce mai multi sa investim si sa vorbim despre aceste investitii.

Va multumesc ca ati citit pana la final, ne auzim luna viitoare.

Daca doresti sa fii la curent cu ceea ce public pe site, te poti abona pentru a primi emailuri cu noile informatii de pe site in sectiunea de “abonare la articolele noi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.