Actualizare lunara portofoliu Bursa de Valori Bucuresti | Octombrie 2023 #calatorbvb

Scurt rezumat al lunii septembrie

Bine v-am gasit. Asa cum am mentionat si in articolul in care am decis sa public strategia pe care o voi urma la Bursa de Valori Bucuresti cu portofoliul meu, revin cu actualizarile lunare pe acest portofoliu. Inainte de a incepe, sa facem un scurt rezumat al lunii septembrie:

  • Am avut parte de o noua emisiune de titluri de stat fidelis (mai multe detalii aici)
  • Bursa de la Bucuresti a avut parte de cresteri in luna septembrie
  • S-au distribuit dividendele de la Fondul Proprietatea
  • Am mai povestit de “investitia” (protectia) in energie pe care am facut-o (prin parcurile fotovoltaice), va urma si un video specific pe aceasta tema, in lunile urmatoare (am mai amanat acest video pentru a avea si mai multe statistici)
  • Cei de la XTB au pus la dispozitie un material educativ: minicurs de indici bursieri – primii pasi in investitii in care puteti afla cele mai importante aspecte ale tranzactionarii la bursa si despre cum putem tranzactiona anumiti indici. Daca sunteti interesati, aflati mai multe detalii apasand pe imaginea de mai jos sau pe link-ul din aceasta descriere. (mentionez ca webinarele corespondente nivelurilor 2,3 si 4 sunt disponibile în platforma xStation5).

Evolutie portofoliu

In ultima luna, randamentul portofoliului a fost de 10% pe contul de RON si de -0.3% pe contul de euro (contul de euro consta in cateva obligatiuni de stat in euro si obligatiuni corporative. Acestea sunt pentru fondul de siguranta. Chiar daca se considera a fi riscante obligatiunile corporative, nu am expunere mare pe acestea si urmeaza sa expire in curand). Evolutia BET-ului pe ultima luna a fost de 4%. (nu reprezinta ultima luna calendaristica, ci ultima luna din momentul scrierii acestui articol)

Dividende si cupoane

In aceasta luna am primit dividende de la Fondul Proprietatea (FP), ce au fost mult peste dividendele incasate in acest an (de mentionat insa ca si actiunile FP s-au ajustat tot cam cu aceeasi suma). O mica mentiune, luna trecuta am avut o incasare de dividend de la titluri de stat in euro, am omis-o pe actualizarea din luna trecuta. Situatia dividendelor si cupoanelor incasate in acest an (nu am inclus actiunile gratuite primite):

Totalul dividendelor si cupoanelor incasate in 2023: ~ 6718 RON.

Ce achizitii am facut in luna octombrie

Asa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici (doresc sa incerc sa replic manual indicele BET si de suma ramasa iau unitati la ETF-ul ce replica indicele BET). De asemenea, dupa cum se poate observa si in strategie, am repartizat tranzactiile astfel incat sa am 2 pe luna pentru a nu face multe tranzactii mici, astfel optimizand comisionul per tranzactie.

(!) O mentinue as dori sa fac in legatura cu strategia, am actualizat-o putin (am lasat si vechiul sheet (“old-calatorbvb”), pentru a vedea diferenta), in sensul in care am adaugat noile ponderi din indicele BET ale companiilor, o data cu listarea Hidroelectrica si cu distributia de dividende de la Fondul Proprietatea. Astfel, am incercat sa ajung sa acopar 80% din indicele BET din acest moment:

(Sursa: https://bvb.ro/FinancialInstruments/Indices/IndicesProfiles.aspx?i=BET )

Astfel, luna aceasta am achizitionat:

  • H2O (Hidroelectrica)
  • ETF BET Patria Tradeville

Prin urmare, in acest moment, pe baza achizitiilor din acest an, raportul activelor cumparate in acest an sunt ca in situatia de mai jos (in acest grafic iau in considerare doar achizitiile din strategie, nu si ce poate aparea pe parcurs):

Prezentare video a portofoliului

Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Utile

  • 🕮 Dupa cum am mentionat si in introducere, cei de la XTB au pus la dispozitie un material educativ: minicurs de indici bursieri – primii pasi in investitii in care puteti afla cele mai importante aspecte ale tranzactionarii la bursa si despre cum putem tranzactiona anumiti indici. Daca sunteti interesati, aflati mai multe detalii apasand pe imaginea de mai jos sau pe link-ul din aceasta descriere. (mentionez ca webinarele corespondente nivelurilor 2,3 si 4 sunt disponibile în platforma xStation5).
  • Daca sunteti interesati de modul in care puteti investi in marfuri, puteti descarca un ghid de aici. De asemenea, daca sunteti interesati de criptomonede, puteti gasi un ghid pentru incepatori aici.

Concluzii

Luna aceasta am urmat cu disciplina strategia de cumparare pe care am ajustat-o putin, fiindca avem o noua firma (Hidroelectrica) cu o pondere mare in indicele BET.

Legat de “investitia” (protectia) in energie pe care am facut-o (prin parcurile fotovoltaice), va urma si un video specific pe aceasta tema, in lunile urmatoare.

Ne reauzim luna viitoare cu actualizarea. Pana atunci, spor in investitii si nu numai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.