Actualizare lunara portofoliu bursa internationala | Martie 2024

Scurta introducere

A trecut si luna februarie din anul 2024 si, asa cum am obisnuit, revin cu actulizarea portofoliului pe bursa internationala “Calator in investitii”. In luna ce a trecut am avut parte de cresteri, toate detaliile le voi aborda mai jos in acest articol.

Daca esti prima data pe acest site si nu ai citit despre inceputurile acestui portofoliu, o poti face aici.

De asemenea, doresc sa mentionez ca cei de la XTB au introdus “Exchange Traded Note” – ce reprezinta un tip de instrument listat la bursa pe principii similare actiunilor companiilor sau ETF-urilor listate. Astfel, puteti investi in anumite “cosuri de criptomonede” (top cele mai lichide) prin intermediul VT0P.DE, de exemplu. Toate detalii le puteti gasi la acest link. Nu le-am folosit inca, dar iau in considerare sa mut detinerile de criptomonede in aceste ETN-uri. Va urma in curand un video despre evolutia portofoliului meu de criptomonede dupa mai bine de 3 ani si jumatate de cand il detin.

Evolutie venit pasiv

Venitul pasiv de luna aceasta nu va lua in considerare dividendele. Ce inseamna mai exact asta? Practic, dividendele incasate lunar sunt 0, avand in vedere ca suntem la inceput de an, deci nu voi lua in considerare dividendele de la ETF-urile cu distributie. Astfel, luna aceasta avem un venit estimativ lunar de 33.5 euro. Daca iau in considerare si dividendele de pe ultimele 12 luni, avem un venit de 41.2 euro, usor in crestere fata de luna trecuta.

Evolutie portofoliu

Portofoliul a crescut fata de ultima actualizare de luna trecuta. Asta si datorita faptului ca am adaugat noi fonduri, dar si faptului ca a existat o crestere a detinerilor pe bursa. Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente, de la inceputul acestuia.

De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa si cum a evoluat profitul total de la luna la luna, de la inceputul portofoliului (cu dividendele incluse).

Randament YTD (year-to-date)

Randamentul YTD al portofoliului este de 6.17%. Inceputul de an 2024 a fost unul generos. Sa vedem daca se va mentine acest trend pe parcursul acestui an.

Ce am achizitionat in martie

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici.

Astfel, luna aceasta am achizitionat:

  • EGLN.UK (iShares Physical Gold ETC)
  • EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • IUSN.DE (iShares MSCI Wld Small Cap UCITS ETF ACC)
  • SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))
  • SPYW.DE (SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))

Situatia curenta vs strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, pe baza produselor pe care le-am cumparat in primele trei luni din anul 2024.

Prezentare video a portofoliului

Concluzii

Luna aceasta am urmat cu disciplina strategia de investitie pe care am setat-o initial, pe acest portofoliu si imi doresc sa ma tin de ea indiferent ce va aparea pe parcursul acestui an.

De asemenea, am vorbit la actualizarea portofoliului pe bursa de la Bucuresti de posibilitatea de a lua un credit de nevoi personale pentru a face plati anticipate. Voi veni cu actualizari in acest sens la actualizarea portofoliului de la BVB pe luna viitoare. Am facut cateva miscari majore in acest sens.

Va multumesc ca ati citit pana la final.

Spor in toate,

DigiEducatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.