Actualizare lunara portofoliu Calator in Investitii (euro) | Martie 2023

Scurta introducere

Bine v-am gasit. Asa cum ne-am obisnuit, voi prezenta situatia portofoliului: cum a evoluat acesta pana in acest moment si ce achizitii am facut in luna martie. Daca esti prima data pe acest site si nu ai citit despre inceputurile acestui portofoliu, o poti face aici. De asemenea, investesc in acest portofoliu prin intermediul XTB, in aceste ETF-uri cu detinere cu 0% comision* ( *„0% comision” inseamna ca atat timp cat suma rulata de tine intr-o luna nu depaseste valoarea de 100 000 EUR, investitiile in actiuni si ETF-uri cu detinere sunt complet gratuite. Mai multe despre comisionul de 0%: https://www.xtb.com/ro/analize-de-piata/beneficiile-si-motivele-din-spatele-ofertei-0-comision ).

Un mic rezumat, inainte sa incepem, al lunii februarie:

  • Am avut parte de scaderi pe principalele burse internationale (mai multe detalii in articolul de aici)
  • Portofoliul Calator in investitii a avut parte de o usoara scadere fata de luna trecuta

Evolutie venit pasiv

Venitul pasiv a crescut usor fata de cel de la ultima actualizare, datorita faptului ca am adaugat fonduri noi. Mentionez ca voi lua in calcul doar dividendele din anul curent in calcularea venitului pasiv. (daca ar fi sa iau dividendele pe ultimele 12 luni, rezultatul ar fi ceva mai mare, fiindca ar mai veni in jur de 4 euro / luna adaugati). Astfel, luna aceasta avem un venit estimativ lunar de 19.36 euro, comparativ cu 19.17 euro luna precedenta. Din punct de vedere al dividendelor, probabil luna viitoare voi avea ceva actualizari, fiindca va intra prima transa din acest an de la ETF-urile cu distributie.

Evolutie portofoliu

Evolutie generala

Portofoliul a avut o scadere de aproximativ -3% fata de ultima actualizare din februarie. Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente. Mentionez ca nu reprezinta cresteri/scaderi lunare ale acestuia, ci evolutia lunara a portofoliului la o anumita data (ce procent reprezinta profitul/pierderea comparativ cu depunerile lunare la data specificata). G/L+d(%) reprezinta castigul/pierderea in procente la care se adauga si dividendele acumulate.

De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa si cum a evoluat profitul total de la luna la luna, de la inceputul portofoliului (cu dividendele incluse).

Evoltutie ETF-uri

Cea mai buna evolutie in luna februarie a avut-o iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (QDVE.DE), cu o creste de 2.6%. Scaderea cea mai mare am inregistrat-o pe ETF-ul pe MSCI Emerging Market: iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (Acc) cu o scadere de 4%.

Ce am achizitionat in martie

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici.

Astfel, in aceasta luna am achizitionat:

  • 3 x EGLN.UK (iShares Physical Gold ETC)
  • 1 x EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • 15 x IUSN.DE (iShares MSCI Wld Small Cap UCITS ETF ACC)
  • 2 x SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))
  • 4 x SPYW.DE (SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))

Situatia curenta vs strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, pe baza produselor pe care le-am cumparat in primele trei luni din acest an.

Prezentarea video a portofoliului

📌 Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Concluzii

Am reusit ca in luna februarie sa ma tin de strategie si sunt multumit de acest lucru. Nu am mai facut plati anticipate in acesta luna. De asemenea, sper sa vin cu cat mai multe noutati si materiale utile, avand si un partener acum, XTB.

Daca doresti sa fii la curent cu ceea ce public pe site, te poti abona pentru a primi emailuri cu noile informatii de pe site in sectiunea de “abonare la articolele noi”.

Ne reauzim luna viitoare cu o noua actualizare. Pana atunci, spor in ceea ce faceti!

⚠️ Site-ul DigiEducatie nu este o recomandare de investitii si nu trebuie considerat ca atare. Materialele si informatiile continute in acest site sunt opinii personale ale administratorului site-ului si nu trebuie in niciun caz tratate ca sfaturi financiare si de investitii și nu trebuie sa treceti la decizii de investitii/financiare bazate exclusiv pe continutul acestui site – sunteti singurul responsabil pentru deciziile si actiunile de investitii luate de dumneavoastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.