Actualizare lunara portofoliu Calator in Investitii (euro) | Octombrie 2023

Scurta introducere

Bine v-am gasit. A mai trecut o luna si asa cum v-am obisnuit, urmeaza un mic rezumat al evolutiei portofoliului Calator in investitii. Daca esti prima data pe acest site si nu ai citit despre inceputurile acestui portofoliu, o poti face aici.

In luna septembrie am avut parte de scaderi pe S&P 500 de aproximativ -5%. Si portofoliul a avut parte de scaderi, dar am avut incasari de dividende. Vom vedea in continuarea articolului cum s-au desfasurat lucrurile.

Cei de la XTB vor organiza cea de-a 3-a editie a conferintei Investors’ Day. Tema din acest an implica multe elemente despre ETF-uri: noi strategii de investitii in ETF-uri, contextul economic si geopolitic relevant pentru investitorii in ETF-uri si multe altele. Poti folosi acest link pentru a te inscrie, daca esti interesat: https://geolink.xtb.com/g8SV4.

Evolutie venit pasiv

Venitul pasiv a crescut fata de cel de la ultima actualizare, datorita faptului ca am adaugat fonduri noi, si datorita faptului ca in luna septembrie am incasat si dividende de la ETF-urile cu distributie. Mentionez ca voi lua in calcul doar dividendele din anul curent in calcularea venitului pasiv. Astfel, luna aceasta avem un venit estimativ lunar de 33.59 euro, comparativ cu  28.42 euro luna precedenta.

Evolutie portofoliu

Portofoliul a avut o usoara scadere de aproximativ -2.5% fata de ultima actualizare din septembrie. Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente.

De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa si cum a evoluat profitul total de la luna la luna, de la inceputul portofoliului (cu dividendele incluse).

Dividende

In luna septembrie, am primit dividende de la ETF-urile cu distributie in valoare de 59.61 euro. Aceasta suma este compusa din:

  • 16.57 euro de la ETF-ul SPYD.DE (S&P US Dividend Aristocrats ETF)
  • 43.04 euro de la ETF-ul SPYW.DE (S&P EURO Dividend Aristocrat ETF)

In graficul de mai jos se poate observa evolutia dividendelor totale primite de cand am inceput acest portofoliu. Astfel, de la inceputul portofoliului, am primit dividende in valoare de ~ 164 euro.

Ce am achizitionat in octombrie

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici.

Astfel, luna aceasta am achizitionat:

  • EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • IS3N.DE (iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (Acc))
  • QDVE.DE (iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (Acc))
  • SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))
  • SPYW.DE (SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))

Situatia curenta vs strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, pe baza produselor pe care le-am cumparat in primele zece luni din acest an.

Prezentare video a portofoliului

Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Utile

  • 🕮 Cei de la XTB au pus la dispozitie un material educativ: minicurs de indici bursieri – primii pasi in investitii in care puteti afla cele mai importante aspecte ale tranzactionarii la bursa si despre cum putem tranzactiona anumiti indici. (mentionez ca webinarele corespondente nivelurilor 2,3 si 4 sunt disponibile în platforma xStation5).
  • Daca sunteti interesati de modul in care puteti investi in marfuri, puteti descarca un ghid de aici. De asemenea, daca sunteti interesati de criptomonede, puteti gasi un ghid pentru incepatori aici.

Concluzii

Luna aceasta am urmat cu disciplina strategia de cumparare pe care am setat-o initial si am primit si dividendele din trimestrul al treilea. Chiar daca portfoliul a scazut, per total, cu dividendele acumulate, suntem pe traiectorie ascendenta :).

Va multumesc ca ati citit pana la final, ne auzim luna viitoare.

Daca doresti sa fii la curent cu ceea ce public pe site, te poti abona pentru a primi emailuri cu noile informatii de pe site in sectiunea de “abonare la articolele noi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.