Actualizare lunara portofoliu Calator in Investitii (euro) | Septembrie 2023

Scurta introducere

Bine v-am gasit. A mai trecut o luna si asa cum v-am obisnuit, urmeaza un mic rezumat al evolutiei portofoliului Calator in investitii: cum a evoluat acesta in luna august si ce achizitii am facut in luna septembrie. Daca esti prima data pe acest site si nu ai citit despre inceputurile acestui portofoliu, o poti face aici.

Un mic rezumat al lunii august:

  • Bursele internationale au avut parte de scaderi in luna august (mai multe detalii aici)
  • Portofoliul a avut o usoara crestere fata de ultima actualizare din luna trecuta.
  • Din punct de vedere al rambursarilor anticipate despre care mai scriam in actualizarile mele, nicio noutate aici, nu am mai facut momentan, voi vedea spre final de an, poate voi reusi sa fac.

Evolutie venit pasiv

Venitul pasiv a crescut fata de cel de la ultima actualizare, datorita faptului ca am adaugat fonduri noi, si datorita faptului ca portofoliul a crescut o data cu piata. Mentionez ca voi lua in calcul doar dividendele din anul curent in calcularea venitului pasiv. (daca ar fi sa iau dividendele pe ultimele 12 luni, rezultatul ar fi ceva mai mare, fiindca ar mai veni in jur de 4 euro / luna adaugati). Astfel, luna aceasta avem un venit estimativ lunar de 28.42 euro, comparativ cu  27.40 euro luna precedenta.

Evolutie portofoliu

Evolutie generala

Portofoliul a avut o usoara crestere de aproximativ 1% fata de ultima actualizare din august. Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente.

De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa si cum a evoluat profitul total de la luna la luna, de la inceputul portofoliului (cu dividendele incluse).

Evolutie ETF-uri

Cea mai buna evolutie in luna iulie a avut-o QDVE.DE (iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (Acc)), cu o crestere de 1%. Scaderea cea mai mare am inregistrat-o pe IS3N.DE (iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (Acc)), cu o scadere de -4.4%.

Ce achizitii am facut in septembrie

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici.

Astfel, luna aceasta am achizitionat:

  • 22 x JPEE.UK ((iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF)
  • 1 x EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • 16 x IUSN.DE (iShares MSCI Wld Small Cap UCITS ETF ACC)
  • 2 x SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))
  • 4 x SPYW.DE (SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))

Situatia curenta vs strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, pe baza produselor pe care le-am cumparat in primele noua luni din acest an.

Prezentare video a portofoliului

Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Utile

🕮 Daca sunteti interesati de modul in care puteti investi in marfuri, puteti descarca un ghid de aici. De asemenea, daca sunteti interesati de criptomonede, puteti gasi un ghid pentru incepatori aici.

Concluzii

Luna aceasta am urmat cu disciplina strategia de cumparare pe care am setat-o initial. Probabil la finalul lunii septembrie vor intra si dividendele din trimestrul al treilea, dar vom vedea luna viitoare.

Va multumesc ca ati citit pana la final, ne auzim luna viitoare.

Daca doresti sa fii la curent cu ceea ce public pe site, te poti abona pentru a primi emailuri cu noile informatii de pe site in sectiunea de “abonare la articolele noi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.