Cuprins
O mica introducere
Bine v-am gasit. Voi prezenta situatia portofoliului: cum a evoluat acesta pana in acest moment si ce achizitii am facut in luna noiembrie. Mai multe detalii despre inceputurile acestui portofoliu (Calator in Investitii) puteti gasi aici. Un mic rezumat, inainte sa incepem, al lunii octombrie:
- Am avut parte de cresteri usoare pe principalele burse (toate detaliile aici).
- Pe portofoliu, am avut parte de o usoara crestere fata de luna trecuta (luna trecuta am avut cea mai mare scadere pe portofoliul de cand am inceput sa investesc in acesta).
- In acesta luna, fata de luna precedenta, am facut o plata anticipata la creditul imobiliar, folosind overdraft-ul.
Estimare venit pasiv
Venitul pasiv a crescut usor fata de cel din luna precedenta, datorita faptului ca am adaugat noi fonduri. Astfel, luna aceasta avem un venit estimativ lunar de 20.16 euro, comparativ cu 18.97 euro luna precedenta.
Evolutie portofoliu
Evolutie generala
Portofoliul a avut o crestere de aproximativ 3.5% fata de ultima actualizare din luna precedenta.
Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente. Mentionez ca nu reprezinta cresteri/scaderi lunare ale acestuia, ci evolutia lunara a portofoliului la o anumita data (ce procent reprezinta profitul/pierderea comparativ cu depunerile lunare la data specificata). G/L+d(%) reprezinta castigul/pierderea in procente la care se adauga si dividendele acumulate.
De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa si cum a evoluat profitul total de la luna la luna, de la inceputul portofoliului (cu dividendele incluse).
Evolutie ETF-uri
Cea mai buna evolutie in luna octombrie a avut-o S&P US Dividend Aristocrats ETF (SPYD.DE), cu o crestere de 8.9%. Scaderea cea mai mare din ETF-urile/ETC-urile pe care le detin am inregistrat-o pe iShares Physical Gold ETC (EGLN.UK), de -3%.
Ce am achizitionat in noiembrie
Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici.
Astfel, in aceasta luna am achizitionat:
- 20 x JPEE.UK (iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF)
- 3 x EGLN.UK (iShares Physical Gold ETC)
- 1 x EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
- 7 x QDVE.DE (iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (Acc))
- 1 x SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))
Pe langa aceste achizitii, dupa cum povesteam si in articolul de aici, mi-am propus sa fac plati anticipate, dar putin diferit fata de metoda velocity banking. Ma voi folosi de banii din overdraft pentru a plati anticipat creditul ipotecar si voi folosi cardul de credit pentru a tine descoperitul de cont cat mai mic, dar nu voi plati folosi tot overdraftul o data, ci platesc lunar o anumita suma din el (ca un fel de plata anticipata, dar platita din overdraft). Luna aceasta am reusit sa fac o plata anticipata. In total, de cand am inceput sa documentez aceasta metoda, prin rambursarea anticipata, am “economisit” 24 luni (cu 24 luni mi-a scazut perioada creditului) si am “salvat” ~ 18000 lei.
Situatia curenta vs strategia initiala
In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, dupa primele 11 luni de investitii, pe baza produselor pe care le-am cumparat in acest an.
Prezentare video a portofoliului
📌 Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.
Concluzii
Chiar daca avem parte de volatilitate pe bursa, am continuat sa imi pastrez strategia initiala, investind constant si disciplinat. Doresc sa ma tin in continuare de aceasta strategie. Daca ati ajuns sa cititi pana la final acest articol, va multumesc. Ne reauzim luna viitoare.