Actualizare portofoliu Calator in Investitii (euro) | Octombrie 2022

Scurta introducere

Bine v-am gasit. A trecut si prima luna de toamna si usor usor ne apropiem de iarna. Voi prezenta situatia portofoliului: cum a evoluat acesta pana in acest moment si ce achizitii am facut in luna octombrie. Mai multe detalii despre inceputurile acestui portofoliu (Calator in Investitii) puteti gasi aici. Un mic rezumat, inainte sa incepem, al lunii septembrie:

  • Am avut parte de scaderi pe principalele burse (toate detaliile aici)
  • Pe portofoliu, luna aceasta am avut cea mai mare scadere a acestuia. Insa, am avut si cele mai mari incasari de dividende.

Estimare venit pasiv

Venitul pasiv a crescut usor fata de cel din luna precedenta, datorita faptului ca am adaugat noi fonduri si datorita faptului ca am primit dividende de la ETF-urile cu distributie. Astfel, luna aceasta avem un venit estimativ lunar de 18.97 euro, comparativ cu 16.44 euro luna precedenta.

Evolutie portofoliu

Evolutie generala

Portofoliul a avut o scadere de aproximativ -5.8% fata de ultima actualizare din luna precedenta.

Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente. Mentionez ca nu reprezinta cresteri/scaderi lunare ale acestuia, ci evolutia lunara a portofoliului la o anumita data (ce procent reprezinta profitul/pierderea comparativ cu depunerile lunare la data specificata). G/L+d(%) reprezinta castigul/pierderea in procente la care se adauga si dividendele acumulate.

De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa si cum a evoluat profitul total de la luna la luna, de la inceputul portofoliului (cu dividendele incluse). Astfel, dupa cum am mentionat si la inceputul articolului, am avut cea mai mare scadere inregistrata pana acum.

Evolutie ETF-uri

Cea mai buna evolutie in luna septembrie a avut-o iShares Physical Gold ETC (EGLN.UK), cu o scadere de -0.1%. Scaderea cea mai mare din ETF-urile pe care le detin am inregistrat-o pe QDVE.DE (iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (Acc)), de -9.9%.

Evolutie dividende

In luna septembrie, am primit dividende de la ETF-urile cu distributie in valoare de 31.63 euro. Aceasta suma este compusa din:

  • 11.83 euro de la ETF-ul SPYD.DE (S&P US Dividend Aristocrats ETF)
  • 19.80 euro de la ETF-ul SPYW.DE (S&P EURO Dividend Aristocrats ETF)

In graficul de mai jos se poate observa evolutia dividendelor totale primite de cand am inceput acest portofoliu. Astfel, de la inceputul portofoliului, am primit dividende in valoare de 60.09 euro.

Ce am achizitionat in octombrie

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici. Avand in vedere si modificarea de la XTB, tranzactiile per fiecare produs in parte sunt mult mai apropiate de aceeasi suma. De aceea, am decis sa adaug 4 noi tranzactii in plus, pentru a avea un numar rotund de tranzactii si pentru a adauga un procent mai mare in ETF-urile cu distributie (am vorbit despre aceasta schimbare in actualizarea trecuta a portfoliului).

Astfel, in aceasta luna am achizitionat:

  • 1 x EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • 4 x IS3N.DE (iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (Acc))
  • 7 x QDVE.DE (iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (Acc))
  • 1 x SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))
  • 5 x SPYW.DE (SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))

Pe langa aceste achizitii, dupa cum povesteam si in articolul de aici, mi-am propus sa fac plati anticipate, dar putin diferit fata de metoda velocity banking. Ma voi folosi de banii din overdraft pentru a plati anticipat creditul ipotecar si voi folosi cardul de credit pentru a tine descoperitul de cont cat mai mic, dar nu voi plati folosi tot overdraftul o data, ci platesc lunar o anumita suma din el (ca un fel de plata anticipata, dar platita din overdraft). Luna aceasta nu am mai platit anticipat, avand cateva cheltuieli extra. Astfel, intai voi acoperi fondul de urgenta si de rezerva si pe urma voi urma cu platile anticipate.

Situatia curenta vs strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, dupa primele noua luni de investitii, pe baza produselor pe care le-am cumparat in acest an.

Prezentare video a portofoliului

📌 Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Concluzii

In luna septembrie am avut parte de scaderi pe burse, dar am continuat strategia initiala a portfoliului si am investit cum mi-am propus. In legatura cu platile anticipate, am luat o scurta pauza, avand alte cheltuieli neprevazute. Daca ati ajuns sa cititi pana la final acest articol, va multumesc. Ne reauzim luna viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.