Actualizare portofoliu Calator in Investitii (euro) | Septembrie 2022

O scurta introducere

A trecut si ultima luna de vara pe nerasuflate si am intrat in ultimele patru luni ale acestui an. Voi prezenta situatia portofoliului: cum a evoluat acesta pana in acest moment si ce achizitii am facut in luna septembrie. Mai multe detalii despre inceputurile acestui portofoliu (Calator in Investitii) puteti gasi aici. Inainte sa incepem, vreau sa fac un mic rezumat al acestei luni:

  • Pe principalele burse am avut parte de scaderi (mai multe detalii in video-ul de aici).
  • O noua oferta de titluri de stat Fidelis este disponibila (comunicatul BVB aici):
    • ” Ministerul Finanțelor lansează joi, 1 septembrie, o nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat FIDELIS pentru populație în lei și euro și cu scadențe între 1 și 3 ani, la Bursa de Valori București. Titlurile de stat denominate în lei au maturitate de 3 ani și dobândă de 8% pe an, iar cele în euro au maturități de 1 și, respectiv, 2 ani și dobânzi de 1,85% p.a. și, respectiv, 2,65% pe an “.

Estimare venit pasiv

Venitul pasiv a crescut usor fata de cel din luna precedenta, datorita faptului ca am adaugat noi fonduri. Astfel, luna aceasta avem un venit estimativ lunar de 16.44 euro, comparativ cu 16.21 euro luna precedenta.

Evolutie portofoliu

Evolutie generala

Portofoliul a avut o scadere de aproximativ -1.8% fata de ultima actualizare din luna precedenta.

Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente. Mentionez ca nu reprezinta cresteri/scaderi lunare ale acestuia, ci evolutia lunara a portofoliului la o anumita data (ce procent reprezinta profitul/pierderea comparativ cu depunerile lunare la data specificata). G/L+d(%) reprezinta castigul/pierderea in procente la care se adauga si dividendele acumulate.

De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa si cum a evoluat profitul total de la luna la luna, de la inceputul portofoliului (cu dividendele incluse).

Evolutie ETF-uri

Cea mai buna evolutie in luna august a avut-o ETF-ul iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (Acc) (IS3N.DE), cu o cretere de 2.9%. Scaderea cea mai mare din ETF-urile pe care le detin am inregistrat-o pe QDVE.DE (iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (Acc)), de -3.4%.

Ce am achizitionat in septembrie

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici. Avand in vedere si modificarea de la XTB, tranzactiile per fiecare produs in parte sunt mult mai apropiate de aceeasi suma. De aceea, am decis sa adaug 4 noi tranzactii in plus, pentru a avea un numar rotund de tranzactii si pentru a adauga un procent mai mare in ETF-urile cu distributie (celulele din tabelul de mai jos, colorate cu un verde inchis, sunt tranzactiile noi adaugate).

Avand in vedere aceasta mica modificare, in aceasta luna am achizitionat:

  • 15 x JPEE.UK ((iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF)
  • 1 x EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • 13 x IUSN.DE (iShares MSCI Wld Small Cap UCITS ETF ACC)
  • 1 x SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))
  • 4 x SPYW.DE (SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))

Pe langa aceste achizitii, dupa cum povesteam si in articolul de aici, mi-am propus sa fac plati anticipate, dar putin diferit fata de metoda velocity banking. Ma voi folosi de banii din overdraft pentru a plati anticipat creditul ipotecar si voi folosi cardul de credit pentru a tine descoperitul de cont cat mai mic, dar nu voi plati folosi tot overdraftul o data, ci platesc lunar o anumita suma din el (ca un fel de plata anticipata, dar platita din overdraft). Am reusit si in aceasta luna sa fac o plata anticipata din overdraft. In total, de cand am inceput sa documentez aceasta metoda, prin rambursarea anticipata, am “economisit” 14 luni (cu 14 luni mi-a scazut perioada creditului) si am “salvat” ~ 10000 lei.

Situatia curenta vs strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, dupa primele noua luni de investitii, pe baza produselor pe care le-am cumparat in acest an.

Prezentare video a portofoliului

📌 Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Concluzii

Luna august a fost presarata de scaderi pe bursa, dar am continuat sa urmez strategia initiala (cu micile ajustari facute datorita faptului ca a scazut valoarea minima a ordinelor la XTB). Observ ca pe masura ce documentez “calatoria” aceasta, devin tot mai disciplinat si imi intra in reflex acest proces si imi face placere sa scriu despre aceasta evolutie a lui. Sper sa revin cu informatii cat mai utile. Spor in tot ce faceti!

⚠️ Nu fac recomandari investitionale. Tot ceea ce prezint este strict din experienta personala. Orice instrument poate avea un grad de risc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *