Actualizare portofoliu Calator in Investitii (euro) | Iulie 2022

Introducere

A mai trecut o luna si astfel am ajuns la jumatatea verii. Voi prezenta situatia portofoliului: cum a evoluat acesta pana in acest moment si ce achizitii am facut in luna iulie. In luna iunie, am avut parte de scaderi pe majoritatea burselor internationale, pe bursa romaneasca inregistrand o usoara crestere (mai multe detalii despre evolutia bursei pe luna iunie puteti urmari in articolul de aici). Mai multe detalii despre inceputurile acestui portofoliu (Calator in Investitii) puteti gasi aici.

Estimare venit pasiv

Venitul pasiv a crescut fata de cel din luna precedenta, datorita faptului ca am adaugat noi fonduri si incasarii de dividende de la ETF-urile cu distributie. Luna aceasta, avem un venit lunar estimativ de 14.87 euro, comparativ 13.30 luna trecuta.

Evolutie portofoliu

Evolutie generala

Portofoliul a avut o scadere de -0.45% fata de ultima actualizare de luna trecuta.

Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente. Mentionez ca nu reprezinta cresteri/scaderi lunare ale acestuia, ci evolutia lunara a portofoliului la o anumita data (ce procent reprezinta profitul/pierderea comparativ cu depunerile lunare la data specificata). G/L+d(%) reprezinta castigul/pierderea in procente la care se adauga si dividendele acumulate.

Evolutie ETF-uri

Cea mai mare scadere in luna iunie a avut-o ETF-ul SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYW.DE) , cu o scadere de -9.9%. Cresterea cea mai mare in luna iunie a avut-o ETC-ul din portofoliu iShares Physical Gold ETC (EGLN.UK) , cu un procent de 0.66%.

Evolutie Dividende

In luna iunie, am primit dividende de la un ETF cu distributie (SPYD.DE (SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))), in valoare de 8.69 euro. Astept dividendele si de la celalalt ETF ce il detin si este cu distributie (SPYW.DE), dar acele dividende se vor da in septembrie.

Ce am achizitionat in iulie

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici. Astfel, in aceasta luna am achizitionat:

  • 22 x EUNA.DE (iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF)
  • 2 x EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • 7 x QDVE.DE (iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (Acc))
  • 2 x SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))
  • 6 x SPYW.DE (SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))

Avand in vedere ca investesc prin intermediul XTB, nu iau unitati fractionare, prin urmare nu pot replica 100% procentele din strategie, dar se poate face o ajustare la final de an, daca va trebui sa fac acest lucru.

Pe langa aceste achizitii, dupa cum povesteam si in articolul de aici, mi-am propus sa fac plati anticipate, dar putin diferit fata de metoda velocity banking. Ma voi folosi de banii din overdraft pentru a plati anticipat creditul ipotecar si voi folosi cardul de credit pentru a tine descoperitul de cont cat mai mic, dar nu voi plati folosi tot overdraftul o data, ci platesc lunar o anumita suma din el (ca un fel de plata anticipata, dar platita din overdraft).

Situatia curenta vs strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, dupa primele sapte luni de investitii, pe baza produselor pe care le-am cumparat in acest an.

Prezentare video a portofoliului

📌 Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Concluzii

Luna trecuta, ca in majoritatea lunilor din acest an, am avut parte de scaderi, dar, voi continua sa investesc in continuare dupa strategia initiala. Dupa cum am amintit si in articolul trecut, pe parcursul primelor luni, de cand am decis sa scriu despre “calatoria” in investitii si sa tin evidenta investitiilor, am devenit mai organizat si disciplinat.

⚠️ Site-ul DigiEducatie nu este o recomandare de investitii si nu trebuie considerat ca atare. Materialele si informatiile continute in acest site sunt opinii personale ale administratorului site-ului si nu trebuie in niciun caz tratate ca sfaturi financiare si de investitii și nu trebuie sa treceti la decizii de investitii/financiare bazate exclusiv pe continutul acestui site – sunteti singurul responsabil pentru deciziile si actiunile de investitii luate de dumneavoastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.