Actualizare portofoliu Calator in Investitii (euro) | Iunie 2022

Introducere

Bine v-am gasit. Inca o luna a mai trecut si asa am ajuns la jumatatea anului 2022, prin urmare, voi prezenta situatia portofoliului la inceputul lunii iunie. In luna mai, am avut parte de scaderi pe majoritatea burselor internationale si pe bursa romaneasca (mai multe detalii despre evolutia bursei pe luna mai puteti urmari in articolul de aici). Mai multe detalii despre inceputurile acestui portofoliu (Calator in Investitii) puteti gasi aici.

Estimare venit pasiv

Venitul pasiv a crescut fata de cel din luna precedenta, datorita faptului ca am adaugat noi fonduri si intreg portofoliul a avut o usoara crestere. Luna aceasta, avem un venit lunar estimativ de 13.30 euro, comparativ cu 12.50 euro luna trecuta.

Evolutie portofoliu

Evolutie generala

Portofoliul a avut o scadere de -2.38% fata de ultima actualizare din luna mai.

Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente. Mentionez ca nu reprezinta cresteri/scaderi lunare ale acestuia, ci evolutia lunara a portofoliului la o anumita data (ce procent reprezinta profitul/pierderea comparativ cu depunerile lunare la data specificata). G/L+d(%) reprezinta castigul/pierderea in procente la care se adauga si dividendele acumulate.

Evolutie ETF-uri

Cea mai mare scadere in luna mai a avut ETC-ul din portofoliu iShares Physical Gold ETC (EGLN.UK), cu o scadere de -5.05%. Cresterea cea mai mare in luna mai a avut-o ETF-ul SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYW.DE), cu un procent de 0.25%.

Ce am achizitionat in iunie

Titluri de stat pentru fondul de siguranta

Pe langa strategia portofoliului, am in plan sa achizitionez titluri de stat Fidelis, pentru fondul de siguranta. Eu am folosit contul meu deschis la Tradeville pentru a plasa ordinul. Mai multe detalii despre titlurile de stat recente puteti gasi aici.

Achizitii portofoliu

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici. Astfel, in aceasta luna am achizitionat:

  • 22 x JPEE.UK (iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF)
  • 2 x EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • 4 x IS3N.DE (iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (Acc))
  • 17 x IUSN.DE (iShares MSCI Wld Small Cap UCITS ETF ACC)
  • 2 x SPYD.DE (SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))

Situatia curenta vs Strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, dupa primele sase luni de investitii, pe baza produselor pe care le-am cumparat in acest an.

Prezentare video a portofoliului

📌 Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Concluzii

Luna trecuta, ca in majoritatea lunilor din acest an, am avut parte de scaderi, dar, voi continua sa investesc in continuare dupa strategia initiala. Pe parcursul primelor luni, de cand am decis sa scriu despre “calatoria” in investitii si sa tin evidenta investitiilor, am devenit mai organizat si disciplinat.

Doresc sa mai acumulez si in viitor titluri de stat pentru fondul de siguranta, in cazul in care dobanzile la acestea vor creste. Spor la investitii si nu numai!

⚠️ Site-ul DigiEducatie nu este o recomandare de investitii si nu trebuie considerat ca atare. Materialele si informatiile continute in acest site sunt opinii personale ale administratorului site-ului si nu trebuie in niciun caz tratate ca sfaturi financiare si de investitii și nu trebuie sa treceti la decizii de investitii/financiare bazate exclusiv pe continutul acestui site – sunteti singurul responsabil pentru deciziile si actiunile de investitii luate de dumneavoastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.