Actualizare lunara portofoliu Calator in Investitii (euro) | Februarie 2023

Scurta introducere

Bine v-am gasit. Asa cum ne-am obisnuit, voi prezenta situatia portofoliului: cum a evoluat acesta pana in acest moment si ce achizitii am facut in luna februarie. Mai multe detalii despre inceputurile acestui portofoliu (Calator in Investitii) puteti gasi aici. Un mic rezumat, inainte sa incepem, al lunii ianuarie:

  • Am avut parte de cresteri pe principalele burse (toate detaliile in articolul de aici)
  • Pe portofoliu, am avut parte de o crestere fata de actualizarea de luna trecuta
  • O alta noutate a acestei luni este faptul ca am incheiat un parteneriat cu brokerul XTB. Acest parteneriat este o veste buna, fiindca vom avea acces la o multime de materiale educationale si noutati din piata investitionala ce ne vor ajuta in dezvoltarea comunitatii DigiEducatie. Daca vrei sa testezi platforma, iti poti face un cont demo aici.
  • Folosesc acest broker de aproape 3 ani si portofoliul “Calator in investitii” este un portofoliu creat la XTB (dupa cum am mai povestit de-a lungul timpului). Initial am inceput cu un cont in RON, dar pe masura ce am mai avansat cu investitiile mi-am dat seama ca cel mai bine ar fi sa investesc in moneda in care este activul respectiv (EURO in cazul portofoliului Calator in Investitii), pentru a evita taxa de conversie valutara, fiindca tranzactia se realiza in alta moneda decat moneda contului. Astfel, mi-am creat si un cont in EURO si atunci mi-a venit si ideea sa impartasesc calatoria mea in investitii de la 0, cu acest portofoliu, pe canalul de youtube si aici, pe site.
  • De asemenea, investesc in aceste ETF-uri cu detinere cu 0% comision* ( *„0% comision” inseamna ca atat timp cat suma rulata de tine intr-o luna nu depaseste valoarea de 100 000 EUR, investitiile in actiuni si ETF-uri cu detinere sunt complet gratuite. Mai multe despre comisionul de 0%: https://www.xtb.com/ro/analize-de-piata/beneficiile-si-motivele-din-spatele-ofertei-0-comision ).

Estimare venit pasiv

Venitul pasiv a crescut fata de cel de la ultima actualizare, datorita faptului ca am adaugat fonduri noi si ca bursa a avut o evolutie buna. Mentionez ca voi lua in calcul doar dividendele din anul curent in calcularea venitului pasiv. (daca ar fi sa iau dividendele pe ultimele 12 luni, rezultatul ar fi ceva mai mare, fiindca ar mai veni in jur de 4 euro / luna adaugati). Astfel, luna aceasta avem un venit estimativ lunar de 19.1 euro, comparativ cu 17.5 euro luna precedenta.

Evolutie portofoliu

Evolutie generala

Portofoliul a avut o crestere de aproximativ 3% fata de ultima actualizare de ianuarie. Mai jos se poate observa graficul evolutiei randamentului portofoliului in procente. Mentionez ca nu reprezinta cresteri/scaderi lunare ale acestuia, ci evolutia lunara a portofoliului la o anumita data (ce procent reprezinta profitul/pierderea comparativ cu depunerile lunare la data specificata). G/L+d(%) reprezinta castigul/pierderea in procente la care se adauga si dividendele acumulate.

De asemenea, in graficul de mai jos se poate observa si cum a evoluat profitul total de la luna la luna, de la inceputul portofoliului (cu dividendele incluse).

Evolutie ETF-uri

Cea mai buna evolutie in luna ianuarie a avut-o iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (QDVE.DE), cu o creste de 7.6%. Cresterea cea mai mica am avut-o pe SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist)) (SPYD.DE), aceasta fiind de 0.6%.

Ce am achizitionat in februarie

Dupa cum am mentionat si in prezentarea de inceput a acestui portofoliu, incerc sa urmaresc strategia de aici.

Astfel, in aceasta luna am achizitionat:

  • 21 x EUNA.DE (iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF)
  • 1 x EUNL.DE (iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc))
  • 3 x IS3N.DE (iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (Acc))
  • 6 x QDVE.DE (iShares S&P 500 Information Tech Sec UCITS ETF (Acc))
  • 1 x SPYD.DE (SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist))

Situatia curenta vs strategia initiala

In strategia initiala a portofoliului am vrut sa ajung la un procent de 80-85% actiuni, 10-15% obligatiuni si restul metale, pe parcursul unui an investitional. Mai jos se poate observa evolutia curenta, pe baza produselor pe care le-am cumparat in primele doua luni din acest an.

Prezentare video a portfoliului

📌 Poti deveni abonat pe canalul de youtube pentru a fi la curent cu video-urile mele apasand aici.

Concluzii

Am reusit ca in luna ianuarie sa ma tin de strategie si sunt multumit de acest lucru. Nu am mai facut plati anticipate in acesta luna. De asemenea, sper sa vin cu cat mai multe noutati si materiale utile, avand si un partener acum, XTB.

Daca doresti sa fii la curent cu ceea ce public pe site, te poti abona pentru a primi emailuri cu noile informatii de pe site in sectiunea de “abonare la articolele noi”.

Ne reauzim luna viitoare cu o noua actualizare. Pana atunci, spor in ceea ce faceti!

⚠️ Site-ul DigiEducatie nu este o recomandare de investitii si nu trebuie considerat ca atare. Materialele si informatiile continute in acest site sunt opinii personale ale administratorului site-ului si nu trebuie in niciun caz tratate ca sfaturi financiare si de investitii și nu trebuie sa treceti la decizii de investitii/financiare bazate exclusiv pe continutul acestui site – sunteti singurul responsabil pentru deciziile si actiunile de investitii luate de dumneavoastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.